Прес-центр5 жовтня 2021, 09:10

Неоформлені трудові відносини - грубе порушення законодавства!

Старобільська районна державна адміністрація нагадує, що офіційне оформлення трудових відносин з найманими працівниками – обов’язок кожного роботодавця. Мінімальна заробітна плата є державною гарантією незалежно від того, яка система оплати праці діє у роботодавця, і є обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Легалізація заробітної плати актуальна з двох причин:

– соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу;

– збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України.

Звертаємо увагу, що особи, які отримують зарплату в “конверті”, офіційно вважаються непрацюючими. Їм не зараховується страховий стаж, а відповідно:

– вони не матимуть права в майбутньому одержувати пенсію за віком;

– їх можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;

– у них немає права на відпустку, оплату лікарняних та допомоги по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, права на належні умови та охорону праці тощо.

Наголошуємо, що роботодавці, які використовують найману працю, повинні оформляти трудові відносини відповідно до вимог чинного законодавства та здійснювати нарахування заробітної плати своїм працівникам не нижче рівня законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та у строки, встановлені чинним законодавством.

Тож, вкотре закликаємо роботодавців та громадян зробити крок назустріч суспільству –  легалізувати найману працю та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах».