Прес-центр5 травня 2021, 09:05

Недопущення отруєння бджіл – надважливе питання

Щорічно основною проблемою отруєння бджіл є обробка полів різними хімічними засобами, які здійснюють аграрії для боротьби з бур’янами та шкідниками. Тому важлива наявність конструктивного діалогу між пасічником та сільгоспвиробником. Адже, дохід пасічника, залежить від квітучого поля аграрія, а аграрія від бджолиного запилення. 

Неконтрольоване застосування пестицидів, особливо на медоносних культурах, призводить до хвороб, отруєння та масової загибелі бджіл, що завдає шкоди та збитку пасікам.

Станом на 19.03.2021 на території Новопсковської та Білолуцької територіальних громад зареєстровано 503 пасіки, найбільші з них мають 80-100 бджолиних сімей, деякі налічують понад 280 сімей.

Бджоляру з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу необхідно виконувати вимоги Закону України «Про бджільництво», Наказу Міністерства аграрної політики України і Української академії аграрних наук від 20.09.2000р. №184/82 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань розвитку бджільництва» та інших нормативно-правових документів.

 

Для цього необхідно:

-   зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах;
- фізичним та юридичним особам розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування, відповідно до ветеринарно-санітарних правил;

- розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою;

- перевезення (кочівля) пасік до медоносних угідь здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил за погодженням з власниками або користувачами земельних ділянок;

- при зміні назви чи адреси пасіки проінформувати про це Новопсковське  управління Держпродспоживслужби ГУ ДПСС в Луганській області протягом 10 днів;

- фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно Закону України «Про бджільництво», зобов‘язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 км від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

 

Основною ланкою співпраці аграріїв та бджолярів є органи місцевого самоврядування. Так, в кінці квітня цього року за ініціативою Новорозсошанського старости Новопсковської ТГ Ігоря Ізюмського з метою зменшення випадку отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів, спеціалістами Новопсковського управління та відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області були проведені наради з суб’єктами господарювання, що займаються бджільництвом на території Новопсковської ОТГ.

В ході наради обговорені нові норми щодо реєстрації пасік та їх переміщення, видачі ветеринарно-санітарних паспортів на пасіки, попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл, порядку інформування аграріями бджолярів про застосування пестицидів та агрохімікатів.

Згідно Закону України «Про бджільництво» (ст.38) порушення законодавства в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність.

 

Довідково. Зі змінами в нормативно-правових актах з питань бджільництва, а саме:

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19.02.2021 № 338-1 «Про деякі питання у сфері бджільництва», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України від 04 березня 2021 року за  № 280/35902, затверджено:

- Порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 04 березня 2021 року за № 281/35903;

- Порядок реєстрації пасіки, зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 04 березня 2021 року за № 282/35904;

- Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 04 березня 2021 року за № 283/35905.