Прес-центр21 березня 2023, 10:03

Надання екстреної психологічної допомоги (самодопомоги) під час перебування в екстремальних ситуаціях

Надзвичайна та екстримальна ситуація – синоніми?
Надзвичайна ситуація — це порушення нормальних умов життя і діяльності людей на об'єкті або території, спричинене аварією, катастрофою, стихійним лихом чи іншою небезпечною подією, яка призвела (може призвести) до загибелі людей та/або значних матеріальних втрат
Екстремальна ситуація — це ситуація, яка виникла раптово та загрожує життю, здоров'ю, благополуччю людини або суб'єктивно сприймається нею як загрозлива. Це вкрай напружена, небезпечна ситуація, що вимагає від людини найвищого піднесення духовних і фізичних сил.
Психологічні реакції - незмінні супутники будь-якої екстремальної ситуації. Вони зумовлюють потребу в наданні екстреної психологічної допомоги. В умовах екстремальної ситуації під впливом інтенсивних зовнішніх подразників у людини відразу мобілізуються всі резервні можливості -виникає стресова реакція: «бийся або біжи».
Стресова реакція — неспецифічна реакція організму, яка забезпечує його захист від загрозливих впливів шляхом мобілізації насамперед фізичних ресурсів організму. Фізична реакція на стрес в екстремальних ситуаціях постійно супроводжується інтенсивними емоційними переживаннями та зміною поведінкових реакцій — виникає «психологічний стрес». Психологічний стрес — це стан надмірної активації вищих психічних функцій (свідомість, сприйняття, пам’ять, увага і мислення) і дезорганізації поведінки, що розвивається в результаті загрози або реального впливу екстремальних факторів.
Загальні правила екстреної психологічної допомоги:

  • Залишайтеся поруч.
  •  Активно слухайте.
  •  Поважайте почуття іншого.
  • Виявіть турботу та надайте практичну допомогу.

Докладніше про стресову поведінку та методики допомоги та самодопомоги дивіться в зображеннях до публікації.