Прес-центр3 вересня 2021, 19:09

На Старобільщині відкрито виставку «Катинський злочин 1940: знищення польських еліт»

Сьогодні до Старобільська прибула делегація, яку очолив Генеральний консул Республіки Польща у місті Харків Пьотр Стаханчик. Гостей зустрів голова Старобільської райдержадміністрації Віталій Кононов, голова Старобільської районної ради Роман Решетняк, Старобільський міський голова Яна Літвінова.
Розпочався візит із робочої зустрічі-знайомства в конференц-залі районної ради. На початку заходу очільник району привітав присутніх, подякувавши міжнародним партнерам за співпрацю.
Генеральний Консул Пьотр Стаханчик, в свою чергу, розповів про роботу Генерального консульства у м.Харків та послуги, які воно надає, зазначивши, що після закінчення пандемії планується активізувати співробітництво з органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади на місцях в консульському окрузі.
Присутні обговорили історичні події, які об’єднують український та польський народи, можливості співпраці в економічній, соціальній, освітній та культурній сферах діяльності, реформу децентралізації, яка наразі відбувається в Україні.
Перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Череватий представив присутнім інвестиційний паспорт Старобільського району, який розкриває інвестиційну привабливість Старобільщини.
Також на зустрічі мова йшла про створення на території Старобільської громади агрологістичного хабу в рамках реалізації проєкту «Східна Україна: возз’єднання, відновлення. Відродження».
По завершенню заходу учасникам наради були вручені презентаційні матеріали.
Після зустрічі в міському Будинку культури ім. Т.Г.Шевченко відбулось урочисте відкриття виставки «Катинський злочин 1940: знищення польських еліт». Відкрила виставку заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська.
Виступаючи на виставці, Генеральний Консул Республіки Польща у місті Харків Пьотр Стаханчик, розповів про події, які відбулись у далеких 1939-1940 роках. Звертаючись до присутніх, він зазначив що ця виставка може стати джерелом необхідної інформації про події Катинської трагедії.
Віталій Кононов на відкритті виставки звернувся до присутніх, наголосивши: «81 рік тому – у квітні-травні 1940 року – стався один із найбільших воєнних злочинів часів Другої світової війни – катинський розстріл. Ця виставка спрямована насамперед до громадян України, особливо до молодого покоління, яке має знати історію та упередити в майбутньому подібні злочини».
Також на відкритті виставки виступила Олена Удовенко, голова ГО «Старобільське районне товариство любителів польської мови та культури «Міст надії», учитель історії Старобільського ліцею №1 Ольга Мацай, учениця 11 класу Старобільського ліцею №1.
Ознайомила присутніх з виставкою заступник директора з наукової роботи Луганського обласного краєзнавчого музею Маргарита Мартиненко.
Після відкриття виставки делегація поклала квіти до пам’ятної дошки на місці утримання польських військовополонених на території жіночого монастиря.
Цього ж дня представники Луганської облдержадміністрації, Старобільської райдержадміністрації, райради, міськради та громадськість відвідали місця поховань на цвинтарі с. Чмирівка польських військовополонених, які утримувались у Старобільському таборі НКВС у 1939-1940 роках.
Там вони вшанували пам’ять та поклали квіти до могил польських офіцерів та українських військовослужбовців, які загинули захищаючи територіальну цілісність та незалежність України під час бойових дій.