Прес-центр8 червня 2021, 11:06

Легалізація робочих місць та заробітної плати – соціальна захищеність кожного

Однією з головних умов, покликаних забезпечити гідне життя та вільний розвиток людини, є праця. Однак, на жаль, сьогодні мають місце випадки, коли роботодавці  використовують працю найманих працівників без належного оформлення трудових відносин.

Виплата заробітної плати «у конверті» обкрадає людей і державу, послаблює соціальний захист таких працівників. Від несплати податків, внесків з тіньових доходів країна втрачає мільярди гривень доходів до бюджетів усіх рівнів, Пенсійного та інших страхових фондів.

 

До того ж, мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією. Не оформлений офіційно працівник ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та її перерахунків у подальшому. Тільки офіційно оформлений найманий працівник може відчувати себе соціально захищеним.

До Вашої уваги на інфографіці 5 найбільш поширених форм незадекларованої праці а також наслідки нелегальних робочих місць для працівника, роботодавця та держави.

Суспільство має зрозуміти, що легалізації заробітної плати альтернативи немає.

 

Шановні громадяни! Не позбавляйте себе соціальних благ, забезпечте собі старість, не сприяйте порушенням трудового законодавства!

Шановні роботодавці! Не чекайте проведення перевірки, своєчасно оформляйте найманих працівників, виплачуйте і відображайте в звітності реальну заробітну плату. Пам’ятайте, ухилення від сплати податків в усіх проявах, у т.ч. шляхом використання нелегальної найманої праці, тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність.