Прес-центр30 серпня 2021, 16:08

Громади Старобільського району вшанували пам'ять захисників, які загинули за незалежність та свободу України

29 серпня Україна відзначає День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день обрано не випадково, бо саме 29 серпня 2014 року припав пік Іловайської трагедії – за офіційними даними, під час виходу з оточення загинуло 368 українських бійців, 429 отримало поранення, 300 потрапило в полон. Досі 180 бійців вважаються зниклими безвісти. Громади Старобільського району вшанували пам'ять захисників, які загинули за незалежність та свободу України:

 

- На території Міловської громади керівництво громади та громадськість відвідали могили загиблих воїнів – учасників антитерористичної операції. Тут поховано двоє військовослужбовців – прикордонник Олег Сороченко, який загинув у серпні 2014 року в бою під с. Красна Талівка, та Нікіта Скітченко, який загинув у липні 2019 року біля м. Щастя, під час виконання бойового завдання. Присутні вшанували пам'ять усіх, хто загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 

- В Марківській громаді, біля Пам’ятного знаку захисникам України, що в центрі селища, відбувся урочистий мітинг-реквієм. Військовослужбовці, рідні загиблих марківчан, громадськість поклали квіти до підніжжя Пам’ятного знаку та відвідали могили загиблих героїв.

 

- Пам’ятають про своїх героїв і біловодчани. На  Біловодщині встановлено дві меморіальні дошки загиблим воїнам в Бараниківському та Євсузькому ліцеях та  стела загиблим прикордонникам на території відділу прикордонної служби «Біловодськ». Вшанувати пам'ять захисників України до відділу прикордонної служби «Біловодськ» прийшли працівники відділу взаємодії з Біловодською територіальною громадою Старобільської РДА, УСЗН Старобільської РДА, другого відділу Старобільського районного територіального  центру комплектування та соціальної підтримки, родичі загиблих прикордонників.

 

- У Новопсковському краєзнавчому музеї відбувся тематичний захід «Пекуча рана Іловайська…», присвячений пам’яті загиблих захисників України. Новопсковщина в цій неоголошеній війні втратила чотирьох своїх синів: Олександр Ліверін смертельне поранення отримав у с. Золоте. Юрій Гура вивів групу з-під обстрілу з боку окупованої території, згодом група потрапила на мінне поле, де був тяжко поранений. У лікарні м. Волноваха від больового шоку і втрати крові Юрій помер. Анатолій Новіков 1 червня 2016 року в  районі населеного пункту Зайцеве Донецької області дістав тяжке поранення несумісне з життям. Микола Калашник помер 28 грудня 2016 року, отримавши поранення несумісне з життям.

 

- На Старобільщині заходи пройшли на міському кладовищі в Чмирівській сільській територіальній громаді біля поховань невідомих захисників України та старобільчан, які загинули під час бойових дій у Луганській та Донецькій областях. Під час пам’ятного заходу головний капелан Луганської області Православної церкви України Володимир Беспалий провів панахиду за загиблими воїнами-захисниками України.

 

- В Шульгинській громаді відбулось покладання квітів до меморіальних дошок загиблих воїнів Шульгинської громади.