Прес-центр19 липня 2021, 15:07

Фінансування державних програм соціального захисту у I півріччі 2021 року

Управлінням соціального захисту населення в умовах реформування адміністративно-територіального устрою, пов’язаного з децентралізацією,  було забезпечено своєчасне призначення і виплату усіх видів соціальної допомоги, пільг, житлових субсидій, компенсацій, матеріальної допомоги, які гарантуються державою відповідно до законодавства, а також забезпечено виконання заходів соціального обслуговування та надання соціальних послуг адміністративного характеру.

 

На виконання завдань соціального забезпечення за I півріччя 2021 року направлено 277 млн. 517,1 тис. грн. коштів з різних джерел фінансування, а саме:

277 млн. 322,5 тис. грн. коштів державного бюджету,
194,6 тис. грн. коштів обласного бюджету

 

По виплаті державних видів соціальної допомоги, пільг, житлових субсидій та інших програм соціального захисту,  - заборгованість відсутня.

 

За рахунок коштів державного бюджету проводиться фінансування наступних програм соціального захисту, реалізацію яких забезпечує управління разом з головним розпорядником коштів, яким є Мінсоцполітики України:

 

1. Виплата деяких видів допомог, компенсацій, грошового забезпечення та оплата послуг окремим категоріям населення. Загальний обсяг фінансування за програмою склав 104 млн. 755,4 тис. грн. Кошти спрямовано на виплату соціальної допомоги 4794 сім’ям з дітьми, 390 малозабезпеченим сім’ям, 1728 особам з інвалідністю з дитинства, 864 особам, які не мають права на пенсію, 479 багатодітним сім’ям, 343 особам за здійснення догляду за особами з інвалідністю та похилого віку, 25 прийомним сім’ям

 

2. Заходи із соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення. За програмою 2 особи, яким було присвоєно почесне звання «Мати - героїня» отримали грошову допомогу на суму 45,4 тис. грн., а також надано одноразову грошову допомогу 10 особам з інвалідністю та 9 малозабезпеченим особам.

 

3. Виплата пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі. За програмою проведено виплату пільг у грошовій формі 6076 особам, які мають таке право відповідно до законодавства та житлових субсидій 14411 домогосподарствам. Загальний обсяг фінансування за півріччя склав 139 млн. 630,1 тис. грн.

 

4. Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 1 млн. 608,6 тис. грн. коштів за програмою направлено на виплату компенсацій особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

5. Виплата соціальних стипендій студентам (курсантам) закладів фахової передвищої та вищої освіти. Загальний обсяг фінансування за програмою склав 4 млн. 569,5 тис. грн. для 571 студента закладів освіти.

 

6. Надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. В Старобільському районі обліковується 126,7 тис. громадян, які перемістилися з непідконтрольної території України. Переважна кількість таких осіб 96,5 тис. є пенсіонерами та взяті на облік для забезпечення права на отримання пенсії. Сімей внутрішньо переміщених осіб отримують допомогу на проживання, на виплату якої спрямовано 15937,0 тис. грн. коштів.

 

7. Довічні державні стипендії. За програмою загальний обсяг фінансування склав 21,7 тис. грн. для 2 осіб з числа ветеранів війни, які визначені Указами Президента України.

 

8. Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань та соціальна допомога особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною. Відповідно до заходів програми забезпечено виплату допомоги 5493 ветеранам війни у розмірах встановлених кабінетом Міністрів України, обсяг фінансування склав 9 млн. 221,8 тис. грн.

 

9. Виплата матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з  військової строкової служби. Обсяг фінансування за програмою склав 103,8 тис. грн. для 41 військовослужбовця.

 

10. Заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю. Обсяг фінансування склав 1 млн. 212,7 тис. грн., кошти було спрямовано підприємствам – виробникам технічних засобів реабілітації та протезно – ортопедичних виробів для осіб з інвалідністю для безкоштовного їх забезпечення та на виплату компенсації замість санаторно курортного лікування 12 особам з інвалідністю внаслідок війни та загального захворювання.

 

11. Реабілітація дітей з інвалідністю. За програмою 9 дітей з інвалідністю отримали безкоштовні реабілітаційні послуги в Центрах реабілітації. За програмою закладам було компенсовано 182,0 тис. грн.

 

12. Заходи з психологічної реабілітації, соціальної і професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які забезпечували заходи з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської федерації на територіях Луганської і Донецької областей, з метою повернення їх до мирного життя.  Послуги за вказаною програмою отримала 1 особа, обсяг витрат склав 15,0 тис. грн. 

 

За рахунок коштів обласного бюджету здійснювалося фінансування пільг на придбання ліків та зубопротезування громадян постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – загальна сума виплат 150,0 тис. грн., компенсаційних виплат на транспортне обслуговування, придбання бензину особам з інвалідністю на спецавтотранспорт – 19,4 тис. грн. та компенсаційні виплати на поховання інваліда війни – 25,9 тис. грн.