Прес-центр26 листопада 2021, 10:11

Діти-сироти під опікою та контролем держави

Життя кожної людини неповторне. Хтось народжується щасливим, комусь доводиться пережити життєві труднощі і негаразди. А буває і так, коли немає змоги щось змінити самому. Саме дитячі долі в руках дорослих і тому важко переживати за дітей, чиє життя понівечено та з самого початку зруйновано – це діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування. Ці діти не знають, але обов’язково пізнають, що таке батьківська любов, турбота і підтримка, добрі мамині руки, родинне тепло і затишок.

Кожна прийомна сім’я чи дитячий будинок сімейного типу – це велика відповідальність прийомних батьків та батьків-вихователів за своїх, таких різних і непростих дітей, інколи з пораненими душами, складними характерами, недовірою до всіх.

Дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, після влаштування на сімейні форми виховання, залишається під опікою та контролем держави. Віталій Кононов, голова Старобільської районної державної адміністрації, та спеціалісти Служби у справах дітей, на яку покладена функція здійснення нагляду за умовами проживання і виховання дітей, 24 листопада відвідали прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу в Міловській та Біловодській територіальних громадах Старобільського району. Під час спілкування з прийомними батьками Віталій Васильович цікавився життям і проблемами родин, інтересами прийомних дітей, малюків та підлітків. Відвідування родин відбулось у доброзичливій атмосфері. З батьками обговорювались питання функціонування сімей, подальшої долі повнолітніх вихованців, інші проблемні питання та шляхи їх вирішення.

В Міловській громаді прийомна сім’я Пригод Наталії та Ігоря виховує двох прийомних дітей; прийомна сім’я Могилків Світлани і Володимира виховує чотирьох прийомних дітей; а в дитячих будинках сімейного типу Гаврилюків Лариси і Михайла та Приходьків Надії і Володимира виховуються та спільно проживають п’ять і шість дітей-вихованців відповідно.  

В 2013 році в Біловодському районі була створена прийомна сім’я Мацнєвих Ірини і Володимира, в яку були влаштовані четверо дітей однієї родинної групи. На той час Ірина і Володимир уже мали двох дітей. Пізніше, в жовтні 2019 року, прийомні батьки вирішили створити дитячий будинок сімейного типу, прийнявши в свою родину на виховання та спільне проживання ще трьох дітей, позбавлених батьківського піклування. Таким чином, в сім’ї стало виховуватись вже дев’ять дітей. Проте, доля вносить свої корективи, і в січні 2020 року батько-вихователь пішов із життя. Ірина, прийнявши нелегке рішення, взяла на себе всю відповідальність за двох, продовжила вибраний шлях і не відмовилася від жодної дитини! Попри труднощі, з якими стикається кожна родина, яка виховує дітей, мати-вихователька не склала рук та вже в новій оселі, збудованій спеціально для дитячого будинку сімейного типу по спеціальному проекту за кошти обласного і державного бюджетів, продовжує свою благородну місію по вихованню знедолених дітей та підготовці їх до самостійного життя.