Прес-центр29 серпня 2021, 15:08

День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Сьогодні, 29 серпня, відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть. Зараз захисники України боронять її незалежність і територіальну цілісність у протистоянні російській агресії. Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме на ці серпневі дні 2014 року припав пік Іловайської трагедії, коли українські збройні підрозділи потрапили у вороже оточення. У Іловайському котлі українські війська зазнали найбільших втрат за весь час бойових дій на Донбасі.

На Старобільщині районні заходи пройшли на міському кладовищі в с.Чмирівка біля поховань невідомих захисників України та старобільчан, які загинули під час бойових дій у Луганській та Донецькій областях. На могилах загиблих захисників України були встановлені зменшені копії державного прапору України.  О 10:00 відбулась Всеукраїнська хвилина мовчання.

Провів захід засновник ГО «Українське об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Луганської області» Володимир Правенький. Волонтер Надія Нещерет зачитала присутнім написаний власний вірш, на честь загиблих захисників України.

В заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації Світлана Загоровська, заступник голови районної ради Ольга Носаль, заступник Старобільского міського голови Оксана Потапова,  Чмирівський сільський голова Сергій Яришев, учасники АТО, волонтери, громадськість.

Звертаючись до присутніх, Світлана Іванівна зазначила, що відважні українські воїни стали символом гідності, кожен з них вчинив подвиг, повставши проти насилля та несправедливості, віддавши найцінніше – своє життя. Ми всі у вічному боргу перед матерями й батьками за те, що вони виростили мужніх і сміливих патріотів. І схиляємося перед дітьми, які втратили батьків. Згадаймо кожного, хто віддав своє життя за Україну, хто сьогодні боронить нашу державу в зоні проведення операції об’єднаних сил.

Під час пам’ятного заходу головний капелан Луганської області Православної церкви України Володимир Беспалий провів панахиду за загиблими воїнами-захисниками України.

Наприкінці заходу прозвучали трикратні постріли символічного салюту та відбулось урочисте покладання квітів.