Прес-центр13 грудня 2022, 19:12

Цифра тижня. Навчальний процес в районі

Війна внесла свої корективи у всі сфери нашого життя, і освітній процес у громадах Старобільського району також підлаштовано під реалії сьогодення. Навчальний 2022-2023 рік відновили 9 закладів середньої освіти району.
Рішеннями педагогічних рад закладів освіти затверджено структуру навчального року, режим роботи, навчальні плани, оцінювання учнів на навчальний рік. Освітній процес забезпечують близько 200 педагогів, які перебувають на підконтрольній Україні території.
Для зручності дітей заклади працюють дистанційно, навчання здійснюється у другу зміну, педагоги проводять заняття у синхронному та асинхронному режимі, використовуючи платформу Google Classroom та інші засоби інформаційно-комунікаційних технологій, ведуться електронні журнали. Вчителі та класні керівники постійно підтримують зв’язок з учнями та батьками, враховуючи індивідуальний підхід.
У Біловодському ліцею №1 організовано роботу одного інклюзивного класу, в якому навчається дитина з особливими освітніми потребами.
Всього охоплено навчанням 2222 дітей, з них майже 2/3 дітей в силу різних обставин перебувають на окупованій території, 25% дітей продовжують навчання за українською програмою з-за кордону.
З листопада 2022 року за дистанційною формою на підконтрольній території України відновив роботу заклад дошкільної освіти «Колобок» Білолуцької селищної ради з короткотривалим режимом перебуванням. Заклад працює за напрямком підготовки дитини до школи. На сьогодні зараховано 6 маленьких майбутніх школярів до старшої підготовчої групи.
В умовах збройної російської агресії проти України позашкілля в більшості регіонів стало тим острівком миру, де дитина може відволіктися від страшного повсякдення війни. Саме для розвитку творчих здібностей дітей і молоді, іх змістовного дозвілля та психологічної підтримки з листопада цього року розпочав свою роботу Старобільський дитячо-юнацький клуб «Орля». Наразі організовано заняття у гуртках: «Англійський клуб», «Цікавинки власноруч», «Логіка», «Шашки». У планах – відкриття гуртка легкої атлетики для дітей з 8 років
Учні та педагогічні працівники беруть активну участь у виховних заходах. Так, з метою вшанування громадянського подвигу учасників Помаранчевої революції та Революції Гідності та на виконання Стратегії національно-патріотичного виховання, затвердженої Указом Президента України від 18 травня 2019 року №286, протягом 17-21 листопада 2022 року у закладах освіти району в дистанційному форматі було проведено виховні години для учнів 2-11 класів. Загалом залучено понад 700 учнів. Під час проведення діти переглядали презентації, в тому числі від Міністерства культури та інформаційної політики «Вистояли на Майдані - переможемо у війні!», відеоролики «Що ти знаєш про Революцію Гідності», «День Гідності та Свободи 21 листопада», обговорювали події та робили висновки, вшанували пам'ять загиблих в боротьбі за свободу хвилинами мовчання.