Прес-центр27 жовтня 2021, 15:10

Актуальний коментар: Юрій Стогнієв про перехід Луганщини в «червону» зону

Сьогодні, 27 жовтня, відбулося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якому було прийнято рішення про перехід з 00:00 годин 30 жовтня Луганської області у «червону» зону епідемічної небезпеки. Про це журналістам розповів Директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

«Вже неодноразово ми повідомляли, що нам очікувати при вході у «червону» зону. По-перше, це стосується регіональних перевізників – переміщатися з однієї у іншу області можна буде за наявності сертифікату або свідоцтва про подвійну вакцинацію, негативного ПЛР або «швидкого» тесту, дійсних 72 години. Ці обмеження не стосуються дітей. Інші обмеження визначені Постановою Кабінету Міністрів України № 1236. Зокрема, ми знаємо, що навчальні заклади мають право працювати за умови, якщо працівники будуть вакциновані двома дозами. У закладах торгівлі та інших місцях масового відвідування обмеження не будуть застосовуватися при умові, якщо будуть повністю вакциновані 100% працівників, а також відвідувачі повинні мати документ про обидва щеплення або негативні тести», – пояснив спікер.

За його словами, закриття продовольчих та непродовольчих ринків поки що не розглядається, але вони можуть працювати тільки за умови повністю вакцинованих працівників та відвідувачів.

Щодо епідемічної ситуації на Луганщині, Юрій Стогнієв зазначив, що в області заповненість ліжкового фонду складає 50-60%. Визначено 11 лікарень, які надають допомогу хворим на COVID-19, в яких виділено 1632 ліжка. Всі вони забезпечені киснем.

«Зауважу, рівень вакцинації в області значно підвищився. Станом на сьогодні щеплено 292 629 осіб. Першу дозу отримало 166 428 людей, другу – 126 201», – сказав він.

Анонсовано, що у зв’язку з бажанням населення отримати щеплення, було прийнято рішення про відкриття додаткових центрів масової вакцинації.

«Сподіваємося, що кількість щепленого населення збільшиться. Вакцин в області вистачає. Наголошую, що центри масової вакцинації працюють до 18:00 кожного дня з урахуванням вихідних і святкових днів. Запрошую всіх бажаючих. Суспільство зараз вже розуміє, що це необхідні заходи, щоб зберегти своє здоров’я і своїх близьких та оточуючих людей. Вакцинація – єдиний спосіб побороти пандемію», – зазначив Юрій Стогнієв.

На питання що робити людям, які мають протипоказання до вакцинації, директор Департаменту відповів, що вони мають звернутися до свого сімейного лікаря за формою 063о, яка дозволить відвідувати заклади, але для перетину кордону області все одно необхідно мати негативний ПЛР або швидкий тест.