Прес-центр2 лютого 2022, 13:02

2 лютого - Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого, в день заснування Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів у 1971 році в м. Рамсар (Іран), відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

Україна є однією з активних учасниць Рамсарської конвенції і щороку відзначає Всесвітній день водно-болотних угідь, організовуючи різноманітні заходи та акції.

7 лютого Міністерство енергетики та захисту довкілля організовує засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України, на якому будуть розглянуті питання імплементації Рамсарської конвенції в Україні, проведення заходів з відновлення та збереження водно-болотних угідь міжнародного значення за участі неурядових громадських організацій, організації наукових досліджень та моніторингу стану водно-болотних угідь тощо.

Цього року фахівці Міністерства енергетики та захисту довкілля України за допомогою представників проєкту «Удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря» (EMBLAS-Plus), WWF Україна та Громадської організації «Екопарк-Осокорки» підготували низку інформаційних матеріалів, серед яких плакати і календарі, перекладені та адаптовані презентація і анімаційні матеріали, які можна знайти за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/15UQO8fD2MhxtrLcdP2AudF7cHAS29uJt.

На спеціальному сайті Всесвітнього дня водно-болотних угідь https://www.worldwetlandsday.org/events можна ознайомитися з інформацією про те, як відзначають цей день в різних куточках світу, у тому числі в Україні.

Цей день започатковано для привернення уваги до важливості водно-болотних екосистем для людей та вперше відзначено у 1997 році. З того часу до Всесвітнього дня водно-болотних угідь організовується низка інформаційних кампаній та природоохоронних акцій по всьому світу. Рамсарський секретаріат щорічно пропонує тему свята і за підтримки партнерів готує та поширює інформаційні матеріали, які можна знайти за посиланням https://www.worldwetlandsday.org/.

Тема 2022 року – «Водно-болотні угіддя - на користь людям і природі!».

Цьогорічна тема – це унікальна можливість привернути увагу до біорізноманіття водно-болотних угідь, висвітлити, чому біорізноманіття є важливим та сприяти діям щодо подолання його втрат.

Водно-болотні угіддя є середовищем існування для різноманітних видів рослин і тварин. Близько 40% світових популяцій рослин і тварин, живуть і розмножуються у водно-болотних угіддях, а окремі ендемічні види, зокрема  більшість видів риб та амфібій на певних стадіях життєвого циклу, можуть існувати лише в межах водно-болотних угідь.

Водно-болотні угіддя є надзвичайно важливими територіями як для осілих, так і для мігруючих водоплавних видів птахів. Але останні оцінки показують на глобальне зниження рівня біорізноманіття, і при цьому водно-болотні екосистеми зникають утричі швидше, ніж ліси.

Секретаріат Рамсарської конвенції наголошує на важливості біорізноманіття водно-болотних угідь для продукування екосистемних послуг, як от:

  • відтворення природних ресурсів, 
  • очищення вод від різноманітних чинників забруднення,
  • фільтруюча роль водно-болотної рослинності,
  • зв’язування і депонування вуглецю,
  • захист берегової лінії від ерозії,
  • пом’якшення впливу повеней або штормів,
  • продукування будівельних матеріалів тощо.

Крім того, водно-болотні угіддя використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження. Від водно-болотних угідь залежить добробут щонайменше одного мільярда людей.

За приблизними підрахунками, водно-болотні угіддя надають екосистемних послуг на 47 трильйонів доларів США щорічно.