Прес-центр29 березня 2023, 00:03

24 березня відзначається Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

Туберкульоз – одне з найдавніших і небезпечних захворювань, що зустрічаються у людини. Туберкульоз на сьогодні є серйозною загрозливою хворобою для здоров’я всього людства.
Цю хворобу не ліквідовано в жодній країні світу. Приблизно одна третина населення світу інфіковані бактерією туберкульозу. Хвороба розвивається лише у невеликої частки інфікованих людей.
Сьогодні туберкульоз в Україні можна характеризувати як хворобу, яка давно перестала бути ознакою «соціально дезадаптованих» та ув'язнених. Так можна було стверджувати наприкінці 80-х. Сьогодні на ТБ хворіють молоді люди працездатного віку. Ризик захворіти однаковий у безхатченка, бізнесмена, який живе в стані безперервного стресу, та дівчини, що сидить на модельній дієті. Підвищеному ризику розвитку туберкульозу піддаються люди з ослабленою імунною системою. Імовірність розвитку активного туберкульозу у людини з ВІЛ у десятки разів вище.
Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.
 Варто наголосити на тому, що раннє та своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для його ефективного лікування. Не зволікайте з профілактичними флюорографічними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни – це стане запорукою здоров'я та вагомим кроком на шляху протидії пандемії.
 Бережіть своє здоров'я!