Прес-центр17 березня 2020, 11:03

Затверджено історико-архітектурний опорний план міста Старобільська

Будинок торговий (1908-1914 рр.) по вул. Руднєва, пам’ятка архітектури
Магазин та пекарня Авадзяна на розі сучасних вулиць Центральної та І.Світличного. Фото поч. ХХ ст.
Будівля пожежної частини. Фото поч. 1920-х рр.
Будівля приватної школи-пансіону Кожухова по сучасній вул. Слобожанській. Фото 1910-х рр.
Будівля повітової земської управи (сучасні вул. Центральна та В.Садова). Фото 1911 р.

Старобільськ – одне з найдавніших міст Слобідської України, яке засноване у 1598-1600 роки. Місто до сьогодні зберегло своєрідне архітектурне обличчя з характерними рисами купецького ярмаркового містечка.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 № 878 місто Старобільськ занесене до Списку історичних населених місць України. Відповідно до законодавства, це передбачає розробку науково-проектної документації – історико-архітектурного опорного плану населеного пункту, який є складовою генерального плану історичних населених місць.

У серпні 2019 року історико-архітектурний опорний план було розглянуто на засіданні архітектурно-містобудівної ради облдержадміністрації. Після корегування та внесення змін відповідно до пропозицій ради розробнику було рекомендовано надати проект опорного плану на відповідне погодження та затвердження до Міністерства культури України.

Наказом Міністерства культури України від 27.12.2019 № 972 погоджено та затверджено матеріали науково-проектної документації «Історико-архітектурний опорний план міста Старобільськ Луганської області та Науково-проектну документацію з визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичного ареалу міста Старобільськ Луганської області», розробленої Державним підприємством «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» м. Київ на замовлення виконавчого комітету Старобільської міської ради.

Рішенням шістдесят сьомої сесії сьомого скликання Старобільської міської ради від 30.01.2020 № 67/31 було затверджено Історико-архітектурний опорний план міста. Це дає можливість використовувати дану документацію за призначенням.

На території міста встановлений один історичний ареал. Відповідно до положень статті 1 Закону України «Про охорону культурної спадщини» історичним ареалом населеного місця вважається частина населеного місця, що зберегла об'єкти культурної спадщини і пов’язані з ними розпланування та форму забудови, які походять з попередніх періодів розвитку, типові для певних культур або періодів розвитку.

Режими використання території у межах історичного ареалу міста визначаються режимами використання територій зон охорони пам’яток, встановлених на території ареалу.

Культурна спадщина міста представлена пам’ятками (об’єктами) архітектури, історії, монументального мистецтва та археології. Загалом, у місті на державному обліку перебуває 24 пам’ятки місцевого значення: 18 пам’яток архітектури, 4 пам’ятки історії, 1 пам’ятка монументального мистецтва, 1 пам’ятка історії та монументального мистецтва.

Історико-архітектурний опорний план забезпечить охорону та збереження пам’яток культурної спадщини, а також врятує місто від хаотичної забудови та знищення унікального історичного середовища.