Прес-центр26 лютого 2021, 09:02

Засідання робочої групи щодо критичної ситуації з медичним обслуговування мешканців сіл

24 лютого 2021 року в Старобільській районній державній адміністрації пройшло друге засідання робочої групи з розгляду колективних звернень жителів сіл Веселе, Роздольне, Садки, Антонівка, Петрівське, Західне, Тарабани, Бондарево, Караяшник, Шпотине Чмирівської громади щодо критичної ситуації з медичним обслуговування мешканців зазначених сіл.
Цього разу до обговорення та напрацювання шляхів вирішення проблемних питань окрім керівників Чмирівської сільської ради та Старобільської міської ради, керівників Центрів первинної медико-санітарної допомоги було запрошено директора Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Юрія Стогнієва, який долучився до участі в режимі відеоконференцзвязку.
На зустрічі сторони доповіли про проведену протягом тижня роботу щодо вирішення порушених питань й за результатами конструктивних обговорень подальших дій було вирішено:
Чмирівській сільській раді забезпечити медичне обслуговування жителів сіл Веселе, Роздольне, Садки, Антонівка, Петрівське, Західне, Тарабани, Бондарево, Караяшник у Веселівській амбулаторії ЗПСМ, залучивши до роботи в амбулаторії на 0,5 ставки лікаря КНП «Старобільський ПМСД», який уклав декларації з населенням с. Веселе та інших вищезазначених сіл.
Окрім того, Чмирівській сільській раді необхідно провести роботу з включення Веселівської амбулаторії та ФАПів до структури КНП «Чмирівський центр ПМСД», підготувати документи на введення в експлуатацію нової будівлі амбулаторії, передбачити в програмі фінансової підтримки КНП «Чмирівський центр ПМСД» фінансування роботи ФАПів, а також провести роботу з приведення будівель ФАП та ФП до вимог, що забезпечать вільний доступ осіб з інвалідністю.
Жителі с.Вишневе, с.Оріхове і с.Нововомелькове будуть отримувати медичну допомогу в ФАП с.Вишневе;
Медичне обслуговування жителів с. Шпотине будуть здійснювати медичні працівники КНП «Старобільський ЦПМСД», на умовах укладання договору оренди з Чмирівською сільською радою, відразу після приведення будівлі ФАП до вимог доступності.
КНП «Старобільський ЦПМСД» та КНП «Чмирівський ПМСД» було запропоновано організувати виїзні зустрічі представників медичних закладів з жителями вищезазначених населених пунктів для роз’яснення шляхів вирішення порушених питань; розробити пам’ятки для пацієнтів, з зазначенням маршруту пацієнта, режиму роботи лікарів та обсягів первинної медичної допомоги, що надає заклад.
В.о. голови райдержадміністрації Віталій Кононов вкотре наголосив на необхідності тісної співпраці обох громад у вирішенні проблемних питань медичного обслуговування сільського населення, бо відповідно до п.5 Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» саме органи місцевого самоврядування забезпечують розвиток і вдосконалення мережі закладів охорони здоров’я, здійснюють заходи щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування з урахуванням географічних особливостей та потреб населення.