Прес-центр18 лютого 2020, 08:02

Забезпечення потерпілих на виробництві технічними та іншими засобами реабілітації

Одним із основних завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів є реалізація державної політики у сферах соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та надання соціальних послуг відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.  

Потерпілі внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання з вадами опорно-рухового апарату мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Зокрема, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України надаються протезно-ортопедичні вироби та ортопедичне взуття, засоби для пересування, спеціальні засоби для самообслуговування, особистого догляду, орієнтування, спілкування, обміну інформацією тощо.  

Необхідність у забезпеченні потерпілих технічними та іншими засобами реабілітації визначають медико-соціальні експертні комісії (далі – МСЕК) з розробленням індивідуальної програми реабілітації. Під час тимчасової непрацездатності підставою для первинного протезування потерпілих є висновок ЛКК закладу охорони здоров'я.

Для забезпечення засобами пересування та іншими технічними засобами реабілітації потерпілі, яким за рішенням МСЕК установлено, що вони мають потребу в засобах пересування та інших технічних засобах реабілітації, звертаються до робочих органів виконавчої дирекції Фонду за місцем реєстрації їх проживання або за місцем фактичного проживання з відповідною заявою.

Фінансування витрат, пов'язаних із виготовленням, поставкою і ремонтом технічних та інших засобів реабілітації, їх післягарантійним ремонтом, здійснюється виконавчою дирекцією Фонду та її робочими органами шляхом   відшкодування цих витрат підприємствам, які їх виготовляють, поставляють і ремонтують, згідно з укладеними договорами. При цьому, потерпілі мають право вибору підприємства-виробника технічних та інших засобів реабілітації.

Крім того, Фонд компенсує особі з інвалідністю і, у разі потреби, його супроводжуючій особі, витрати на проїзд до підприємства для примірки протезного виробу та у зворотному напрямку. Також за кошти Фонду соціального страхування України фінансується проведення післягарантійного ремонту.

Протягом 2019 року Старобільським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області були укладені договори на забезпечення 7 потерпілих технічними та іншими засобами реабілітації, виготовленими за індивідуальним замовленням, з Харківським казенним експериментальним протезно-ортопедичним підприємством та з Товариством з обмеженою відповідальністю «Центр протезування «Інвалтруд» та відшкодовано витрати в сумі 223,9 тис. гривень.