Прес-центр23 листопада 2020, 14:11

ЯК ОТРИМАТИ СТАТУС ДИТИНИ, ЯКА ПОСТРАЖДАЛА ВНАСЛІДОК ВОЄННИХ ДІЙ ТА ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

Служба у справах дітей райдержадміністрації повідомляє, що у Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України 5 квітня 2017 року №268, внесено зміни. У зв’язку з цим, полегшена процедура визнання дитини постраждалою внаслідок збройного конфлікту.

Порядком передбачено, що право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка під час здійснення антитерористичної операції не досягла 18 років, яка внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів: отримала поранення, контузію, каліцтво; зазнала фізичного, сексуального насильства; була викрадена або незаконно вивезена за межі України; залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань; незаконно утримувалася, у тому числі в полоні; зазнала психологічного насильства і моральних страждань, які вона перенесла внаслідок її проживання або перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, внутрішнього переміщення, залишення свого місця проживання або перебування з метою уникнення негативних наслідків.

Законом України «Про охорону дитинства» визначено, що статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, надається органом опіки та піклування за місцем проживання або перебування дитини, реєстрації дитини як внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання відповідного статусу до служби у справах дітей звернутись може законний представник дитини; у разі переміщення дитини без законних представників її родичі, вітчим, мачуха; самостійно дитина після досягнення нею 14 років.

Для оформлення статусу потрібно надати документи: копію свідоцтва про народження дитини або іншого документа, що посвідчує особу дитини; копію документа, що посвідчує особу заявника, копію довідки переселенця дитини або документа, який підтверджує місце проживання/перебування дитини в населеному пункті, на території якого здійснювалась антитерористична операція, або копії інших документів відповідно до індивідуальних обставин.

         Станом на сьогодні, Старобільською районною державною адміністрацією статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, надано 906 дітям. Робота у даному напрямку триває.