Прес-центр9 квітня 2021, 10:04

Вступив в дію Закон про зменшення тиску на суб’єкти господарювання

27.03.2021 у газеті «Голос України», 2021, № 57 був опублікований Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання» від 04.03.2021 р. № 1320-IX,  який набере чинності через місяць із дня свого опублікування (згідно із  п. 1 розд. ІІ Закону).

 

Після набрання чинності змінами, що коментуються, посадові особи органів місцевого самоврядування, які раніше були наділені майже такими ж повноваженнями, як і трудових інспекторів Держпраці (та її територіальних органів) будуть обмежені тільки «своїми» підприємствами! Інакше кажучи, контролювати дотримання законодавства про працю та зайнятість населення вони зможуть лише в роботодавців, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад! А право накладати штрафи в них узагалі відібрали. У тому числі забрали право протоколювати адмінпорушення, передбачені ч. 1 — 4 ст. 41 КпАП (порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці).

Щодо підприємств, установ, організацій, які не перебувають у комунальній власності, а також щодо ФОП, що використовують працю найманих працівників, повноваження органів місцевого самоврядування будуть обмежені виключно правом ініціювання перевірок — шляхом подання відповідних звернень до Держпраці (її територіальних органів). У свою чергу, таке «звернення» додали до підстав для проведення позапланової перевірки (ч. 1 ст. 6 Закону № 877).

 «Трудовий» контроль у «звичайних» роботодавців після набрання чинності Законом № 1320 зможуть здійснювати тільки трудові інспектори Держпраці та її територіальних органів. Нагадаємо, що «візитною карткою» трудового інспектора є його службове посвідчення. Перевірити особу перевіряючого ви можете на сайті Держпраці (dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/).

 

Джерело: https://i.factor.ua/ukr/journals/buh911/2021/april/issue-14/article-1130...

Зі змістом Закону можна ознайомитися на сайті «Законодавство України» за посиланням:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1320-IX#Text