Прес-центр8 жовтня 2021, 12:10

Відбулось засідання колегії Старобільської РДА

7 жовтня відбулось засідання колегії Старобільської районної державної адміністрації під головуванням голови Старобільської РДА Віталія Кононова. В засіданні колегії взяли участь голова Старобільської районної ради Роман Решетняк, голови територіальних громад, керівники структурних підрозділів РДА.

 

Відповідно до порядку денного засідання членами колегії було розглянуто три питання:

 

1. Про стан агропромислового комплексу Старобільського району та пріоритетні напрямки його розвитку.

2. Про підготовку та проведення у 2021-2022 роках опалювального сезону на території Старобільського району.

3. Про стан правопорядку та законності. Проведення заходів щодо зниження злочинності та території Старобільського району.

 

По першому питанню доповіла Ірина Халявкіна, заступник начальника відділу соціально-економічного розвитку територій Старобільської райдержадміністрації, яка ознайомила присутніх з актуальними статистичними даними об’єднаного району стосовно площ сільськогосподарських угідь, ріллі, кількості сільгоспвиробників, в тому числі які займаються тваринництвом, кількості оброблюваних земель, кількості зареєстрованих бджолярів тощо. Розповіла про основні напрямки роботи райдержадміністрації з питань розвитку агропромислового комплексу.

 

Доповідач зауважила, що розбудові агропромислового комплексу Старобільського району, суттєву роль матиме створення агрологістичного ХАБУ на території м. Старобільська, який дозволить налагодити якісну переробку сільськогосподарської продукції, подолати логістичну ізольованість та дозволить вийти на нові ринки збуту, а також об’єднає розрізнених суб’єктів господарювання у цілісні економічні кластери з відповідним циклом виробництва та реалізації продукції.

 

Окремо, доповідач звернула увагу присутніх на проблему не раціонального та «тіньового» використання земель, використання земель без правовстановлюючих документів.

 

Вона повідомила присутніх, що робочою групою виявлені непоодинокі порушення земельного законодавства на території району, а саме: випадки обробітку сільськогосподарських земель шляхом розорювання сіножатей та пасовищ, розорювання прибережної захисної смуги водних об’єктів, в результаті чого були встановлені випадки, коли від таких дій сільгоспвиробників постраждали водні біоресурси чим завдано значних збитків державі, самовільний захват земель та інше. Такі недоліки у використанні земель сільськогосподарського призначення щороку призводять до втрат та недонадходжень до бюджету місцевих рад сотень тисяч гривень.

 

По другому питанню доповіла Галина Протасенко, головний спеціаліст відділу інфраструктури, містобудування та архітектури, житлово-комунального господарства Старобільської райдержадміністрації.

 

Вона розповіла членам колегії про підготовку об’єктів опалення та теплопостачання, водопровідно-каналізаційних мереж, дорожньо-мостового господарства, багатоквартирного житлового фонду та об’єктів соціально-культурного призначення.

 

Зауважила, що станом на 01.10.2021 року План заходів з підготовки житлово-комунального господарства та об’єктів соціального призначення Старобільського району до роботи в осінньо-зимовий період 2021/22 років виконаний.

 

За умови зниження середньодобової температури навколишнього середовища до + 8℃ протягом 3-х діб рекомендовано місцевим органам самоврядування розпочати опалювальний сезон.

 

Членами колегії було обговорено проблемне питання щодо розірвання енергопостачальними підприємствами раніше укладених договорів на постачання електроенергії та природного газу через значне підвищення тарифів на енергоносії. Але слід зауважити, що під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України 30 вересня відбулось підписання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 рр. Тобто порушене питання вирішується центральними органами виконавчої влади, Старобільська райдержадміністрація приділяє питанню пильну увагу та буде інформувати місцеві органи самоврядування про етапи вирішення ситуації.

 

По третьому питанню доповів Євген Воронкін, заступник начальника Старобільського районного управління поліції ГУНП в Луганській області, який розповів про стан правопорядку та законності на території району та  профілактики скоєння правопорушень, безпеки дорожнього руху, створення безпечного середовища в територіальних громадах (реалізація проєкту «Поліцейський офіцер громади), подальшої розбудови системи запобігання та протидії насильству та інше.

 

Наприкінці засідання, Віталій Кононов звернув увагу членів колегії на важливості опрацюванні Указу Президента України № 357/2021 від 13.08.2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан водних ресурсів України», та з урахування вимог цього Указу затвердити місцеві бюджети громад.

 

За результатами розглянутих питань з доповненнями членами колегії прийняті відповідні рішення, які знайдуть своє відображення в розпорядчих документах голови районної державної адміністрації та будуть опубліковані додатково.