Прес-центр6 травня 2021, 14:05

УВАГА! Виявлено небезпечного шкідника!

Ясенева смарагдова вузькотіла златка (ЯСВЗ) – дуже небезпечний шкідник ясеня, горіха та деяких інших листяних порід дерев, здатний нападати на абсолютно здорові дерева, які зазвичай повністю всихають протягом двох-трьох років.  Раніше цей шкідник був повністю  відсутній в Україні, але нажаль, в 2019 році на території  Марківської ОТГ нашого регіону його вперше було  зафіксовано спеціалістами Держпродспоживслужби. ЯСВЗ відноситься до карантинних шкідників, у зв’язку з тим, що не лише спричиняє величезну шкоду, а при цьому ще й має здатність швидко поширюватись. Жуки можуть літати на відстань від 500м до 1 км від кормового дерева. Незважаючи на те, що ясенева смарагдова златка досить теплолюбний вид, її личинки успішно зимують при температурах нижче -30 ° С. Традиційні хімічні методи боротьби не дають необхідного результату і не дозволяють зупинити подальше  поширення шкідника.  Єдиним способом її знищення  на даний момент залишається вирубка і знищення уражених дерев.

 

З початку вегетаційного періоду 2020 року спеціалістами Держпродспоживслужби  було продовжено перевірки майже  всіх насаджень ясеня по Луганській області, під час яких  виявлено нові вогнища враження дерев ясеневою смарагдовою златкою  на території  Новопсковської, Білокуракинської, Троїцької та Сватівської ОТГ.  В поточному році обстеження також буде продовжено.

 

Для успішної та ефективної боротьби зі златкою дуже важливе її раннє виявлення. Тому звертаємось до небайдужого населення! Перебуваючи на відпочинку або на прогулянці  в лісі, при можливості, звертати особливу увагу саме  деревам ясеня.  Вражені дерева дуже легко розпізнати - заселені шкідником зазвичай мають розріджену крону, листя передчасно жовтіє і опадає, уздовж стовбура і головних гілок розвиваються вторинні пагони. На корі стають помітні численні льотні отвори D-подібної форми діаметром менше 1 см. Підкорові ходи личинки  можна розпізнати  за  «серпантиноподібною» або «змієподібною» формою. Сама личинка безнога, розміром до 3 см,  кремово-біла, тіло складається з 10 сегментів. Доросла комаха має видовжене тіло, клиновидне смарагдово-золотистого кольору з бронзовувато або фіолетовим блиском.

 

Якщо  підозрюєте, що знайшли ясеневу златку, повідомте, будь ласка, про це, звернувшись до відповідного підрозділу Держпродспоживслужби! В м. Старобільськ управління фітосанітарної безпеки знаходиться за адресою: вул. Центральна, 35, каб. 41.