Прес-центр9 грудня 2021, 09:12

УВАГА! Грип птиці!

На території с.Кабичівка Марківської селищної ради було діагностовано випадки грипу птиці. В ході комплексного епізоотичного розслідування випадку загибелі домашньої птиці в селі Кабичівка були встановлені випадки масової загибелі домашньої птиці по вул.Покровська. При дослідженні відібраних проб біоматеріалів в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи встановлено діагноз грип птиці типу А.

 

За попередньою інформацією у вогнищі захворювання опинилось 5 домогосподарств.

На засіданні ДНПК при Старобільській РДА, яке відбулось 08.12.2021 року, була вивчена ситуація із захворюванням домашньої птиці на грип.

 

Комісією було вирішено, що з метою ліквідації спалаху грипу птиці та недопущення розповсюдження інфекції оголосити територію вулиці Покровська в с.Кабичівка Марківської селищної ради Старобільського району неблагополучною («спалах» хвороби) та ввести карантин з 08.12.2021 року.

Була визначена буферна зона (зона захисту) радіусом 3 кілометри від «спалаху» хвороби (неблагополучний пункт), до якої ввійшли населений пункт с.Кабичівка.

 

Також була встановлена зона нагляду територією радіусом 10 км від неблагополучного пункту, до якої ввійшли населені пункти: с.Веселе, с.Кризьке, Марківської селищної ради та с.Морозівка, с.Півнівка, с.Зориківка Міловської селищної ради Старобільського району.

На теперішній час проводяться протиепізоотичні заходи, встановлено тимчасовий пункт пропуску до с.Кабичівка Старобільського району, заборонено переміщення і торгівля птицею та продуктами птахівництва в карантинній зоні.

 

З метою недопущення проникнення збудника в господарства та мінімізації ризиків занесення грипу птиці в Старобільському районі необхідно чітко дотримуватись наступних правил:

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельне очищення пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку Старобільського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за номером телефону (06461)32892, 31257 або дільничних лікарів ветеринарної медицини (06464) 9-17-58, (06465) 2-16-28.

 

Просимо ставитись з порозумінням до тимчасових обмежень, пов’язаних із протиепізоотичними заходами.