Прес-центр22 жовтня 2021, 09:10

УВАГА! Грип птиці!

На території с.Новобіла було діагностовано випадки грипу птиці. В ході комплексного епізоотичного розслідування випадку загибелі домашньої птиці в селі Новобіла були встановлені випадки масової загибелі домашньої птиці по вул.Степова, вул.Жовтнева, вул.Суворова. При дослідженні відібраних проб біоматеріалів в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії встановлено діагноз грип птиці (вірус грипу птиці типу А).

 

За попередньою інформацією у вогнищі захворювання опинилось 42 домогосподарства.

 

На засіданні ДНПК при Старобільській РДА, яке відбулось 21.10.2021 року, була вивчена ситуація із захворюванням домашньої птиці на грип.

Комісією було вирішено, що з метою ліквідації спалаху грипу птиці та недопущення розповсюдження інфекції оголосити територію вулиць Суворова, Степна, Жовтнева в с.Новобіла Старобілського району неблагополучною («спалах» хвороби) та ввести карантин з 21.10.2021 року.

Була визначена буферна зона (зона захисту) радіусом 3 кілометри від «спалаху» хвороби (неблагополучний пункт), до якої ввійшли населений пункт с.Новобіла.

Також була встановлена зона нагляду територією радіусом 10 км від неблагополучного пункту, до якої ввійшли населені пункти: с.Новобіла, с.Козлове,  с.Залісне, с.Світле, с.Трембачеве Старобільського району.

 

На теперішній час проводяться протиепізоотичні заходи, встановлено пункт пропуску до с.Новобіла Старобільського району, заборонено переміщення і торгівлю птицею та продуктами птахівництва, а також їх вивіз з карантинної зони.

 

З метою недопущення проникнення збудника в господарства та мінімізації ризиків занесення грипу птиці в Старобільському районі необхідно чітко дотримуватись наступних правил:

 

- при вході у приміщення (вольєр), де утримується птиця, необхідно обладнати дезкилимки;

- щоденно проводити клінічний огляд птиці;

- забезпечити переодягатися перед входом та виходом у приміщення (вольєр), де утримується птиця;

- мінімізувати контакт з дикою та синантропною птицею;

- птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

- не допускати вільного вигулу птиці на вигонах, водоймищах тощо;

- не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

- проводити ретельне очищення пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

- негайно інформувати про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку Старобільське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області за номером телефону (06461)32892, 31257,  Новопсковське управління Головного управління Держпродспоживслужби 0676941160, 0956971160 (начальник управління Колесник Василь Миколайович), 0960920225 (ветеринарний лікар Алєксєєва Тетяна Сергіївна) а також старосту села Новобіла Білолуцької селищної ради Сафонову Наталію Єгорівну (0975347854).

 

Просимо ставитись з порозумінням до тимчасових обмежень, пов’язаних із протиепізоотичними заходами.