Прес-центр14 березня 2019, 15:03

Управління соціального захисту населення інформує одержувачів житлових субсидій

Умови призначення житлових субсидій визначені Положенням про Порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами та новими редакціями). Відповідно до Закону України від 09.11.2017 року № 2189-VII «Про житлово-комунальні послуги». Урядом проводяться ряд змін з питань надання житлових субсидій і пільг на житлово-комунальні послуги.

Так в січні 2019 року запроваджено монетизацію житлових субсидій в готівковій формі для одержувачів, які подали заяви на її призначення в січні поточного року. Така монетизація проходить на рівні управлінь соціального захисту населення, Ощадного банку та комунальних підприємств без участі громадян. Кількість сімей охоплених монетизацією субсидій у готівковій формі складає 78 осіб (домогосподарств).

З 1 березня 2019 року Урядом реалізується механізм надання житлових субсидій у грошовій формі для одержувачів, яким субсидію призначено до 31 грудня 2018 року. Таких домогосподарств в Старобільському районі – 7042:

- пенсіонерам – Пенсійним фондом України разом з пенсійною виплатою (виплата субсидії здійснюється поштою або її зараховують на пенсійний банківський рахунок)

- особам, які не одержують пенсію – АТ «Ощадбанк» шляхом виплати субсидії через банківський грошовий переказ, а в подальшому на особистий картковий рахунок.

В процесі реалізації грошового механізму виник ряд проблем, які носять технічний характер невдосконаленого механізму, а саме:

1) Через технічні проблеми певна частина одержувачів пенсії не була ідентифікована Пенсійним фондом України як одержувачі пенсії і як наслідок, виплата субсидій у грошовій формі спрямована на АТ «Ощадбанк». Які дії в цьому випадку:

- якщо стан здоров’я дозволяє Вам звернутися до будь-якого відділення Ощадбанку – зверніться, будь ласка, та отримайте належні Вам кошти.

- якщо стан здоров’я не дозволяє Вам звернутися до АТ «Ощадбанк» - горошовий переказ може отримати особа, на яку оформлена відповідна довіреність в установленому Законом порядку. Стаття 245 Цивільного кодексу України передбачає різні форми довіреності, зокрема, довіреність особи, яка проживає у населеному пункті де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це особою органу місцевого самоврядування за місцем проживання (сільська рада відповідної території)

- або вирішити питання зателефонувавши на гарячу лінію АТ «Ощадбанк» 0-800-210-800.

2) Якщо в АТ «Ощадбанк» при виплаті коштів виявлені розбіжності в персональних даних – звернутися до управління соціального захисту населення за адресою: м. Старобільськ, вул. Центральна, 36, каб. 4, для внесення змін та подання уточненої інформації Мінсоцполітики України для корегування виплатних даних.