Прес-центр18 червня 2018, 09:06

Стережіться отруєнь грибами (памʼятка для населення)

Розпочалося літо, чудова грибна пора. Щороку ліси України дають величезну кількість їстівних грибів. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро,  що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Слід пам’ятати, що гриби є "важкою їжею”, яка протипоказана дітям до 14 років, людям похилого віку та особам, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх:

не збирайте невідомі гриби;
не слід пробувати на смак будь-які сирі дикорослі гриби;
неприпустимо вживати гриби, зібрані в екологічно небезпечних місцях (уздовж автошляхів, залізничних колій, лісопосадок, в промислових зонах тощо);
не слід купувати гриби у випадкових осіб;
відбраковуйте на місці зіпсовані, поточені хробаками, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби;
ще раз перевірте вдома принесені гриби, особливо ті,  які збирали діти. Усі сумнівні – сміливо викидайте;
гриби  підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;
при обробці кип’ятіть гриби  7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити.

 

Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найнебезпечніших захворювань харчового походження. При перших ознаках отруєння грибами негайно викликайте «швидку допомогу». Не займайтеся самолікуванням!

Насамкінець слід додати, що дотримання правил збирання та приготування грибів – справа досить відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити смерть кількох осіб. Тому ще раз наголошуємо: не треба піддавати смертельній небезпеці своє життя та життя рідних!