Прес-центр8 лютого 2019, 15:02

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області інформує про лікування застрахованих осіб у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм

Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV визначено, що для забезпечення відновлення здоров’я застраховані особи мають право на лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм за рахунок коштів Фонду соціального страхування України (далі – Фонд).

З 01 січня 2018 року діє принципово новий механізм забезпечення застрахованих осіб соціальними послугами з лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм, визначений Порядком відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду  та затверджений постановою правління Фонду від 13.07.2017 № 39.

За цим Порядком застрахована особа направляється до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за її вибором відповідно до медичних показань визначеного профілю медичної реабілітації за рекомендацією лікуючого лікаря та за наявності висновку лікарської-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, де перебуває зазначена особа на лікуванні.         

У 2018 році Старобільським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду у Луганський області відповідно до висновків лікарсько-консультативних комісій КУ «Старобільське РТМО» Старобільської районної ради та Новопсковського РТМО укладено 111 тристоронніх договорів про відшкодування Фондом санаторно-курортному закладу витрат за надані послуги реабілітаційного лікування за вибором застрахованої особи.

69 застрахованихосіб та 4 дитини у супроводі застрахованих осіб направлено на реабілітаційне лікування із стаціонарних відділень КУ «Старобільське РТМО» Старобільської районної ради, 37 застрахованих осіб та 1 дитина у супроводі застрахованої особи – зі стаціонарних відділень Новопсковського РТМО.

Із загальної кількості осіб, направлених на медичну реабілітацію, 41,4% застрахованих пройшли лікування за профілем м’язово-скелетної реабілітації (підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті (ортопедичних, травматологічних), ревматологічні захворювання, підгострий період опіків; 19,8% – за профілем нейрореабілітація (підгострий період інсультів, після оперативних втручань на судинах мозку або без них, підгострий період черепно-мозкових травм); 23,4% – за профілем кардіо-пульмонарна реабілітація, у тому числі діти у супроводі застрахованих осіб; 15,4% –за іншими профілями.

Найбільш популярними серед санаторно-курортних закладів у застрахованих громадян є: ПрАТ «Миргородкурорт», ДП «Санаторно-курортний комплекс «Моршинкурорт», ДП «Клінічний санаторій «Роща» Закритого акціонерного товариства лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» та ТОВ «Новопсковський санаторій «Перлина».   

Завдяки отриманій реабілітації 85,6% застрахованих осіб відновили здоров’я та приступили до роботи одразу після повернення із санаторію.

Вчасне проходження відновного лікування є одним із головних чинників попередження настання первинної інвалідності.  

 У 2019 році Старобільське відділення управління також продовжує роботу з направлення застрахованих громадян та членів їх сімейу реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм.           

За роз’ясненнями та консультаціями щодо реабілітаційного лікування застрахованих осіб просимо звертатись до Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області за адресою: м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 2-45-80 або смт Новопсков, вул. Магістральна, 68,тел.:(06463) 2-19-68.