Прес-центр4 грудня 2017, 13:12

Справна електромережа – гарантія затишку у вашій оселі

   Немає більшої цінності на землі, ніж людина, її життя та здоров’я. І якщо на виробництві для захисту людини від небезпеки існує система охорони праці, то в побуті кожний повинен сам подбати про свою безпеку. Однак робимо ми це вкрай незадовільно.

   Електропроводка в заміському будинку або міській квартирі – справа дуже відповідальна, яка потребує високого професіоналізму. Навіть один погано затягнутий контакт може надалі стати причиною пожежі, а невірно приєднаний провід здатний важко травмувати господарів або призвести до ушкодження дорогої техніки. Будь-яка несправність в електропроводці і порушення правил її експлуатації призводить до пожежі. Особливо небезпечне коротке замкнення, яке виникає при сполученні двох проводів з оголеними ділянками (з пошкодженою ізоляцією). При цьому проводи дуже нагріваються, виникає іскріння і захисна ізоляція проводів спалахує.

   Але у нашій квартирі є надійні охоронці від короткого замкнення – електрозапобіжники. Тому, якщо електрозапобіжники вийшли з ладу, їх необхідно замінити новими, заводськими, але ні в якому разі не робити саморобних вставок. Вставки у випадку підвищення в електромережі напруги і у випадку короткого замкнення не розімкнуть електричне коло, не знеструмлять електромережу у квартирі.

   Часто до короткого замкнення і пожежі призводить перевантаження електромережі в результаті одночасного включення в мережу, особливо в одну розетку, декілька електроприладів.

   Слідкуйте, щоб проводи зовнішньої електролінії були натягнуті і не торкалися один одного, а на вводі у приміщення – взяті в ізоляційні трубки.

   Шнури до електроприладів, телевізорів, радіоприймачів і настільних ламп, а також штепсельні вилки і розетки повинні бути справні.

   Необхідність ремонту побутових електроприладів вдома визначаєте ви самі. Правило тут одне: несправний прилад – експлуатувати небезпечно.

   Виходячи з приміщення, не забудьте вимкнути електроосвітлення та електроприлади, які не можна залишати без нагляду (праска, електроплитка тощо).

   У випадку пожежі негайно телефонуйте в службу порятунку за телефоном «101».

   Шановні громадяни! Дотримуйтесь правил пожежної безпеки в своїх домівках! У більшості випадків причиною виникнення будь-яких пожеж є недбалість. Не допустіть, щоб лихо прийшло у вашу оселю!