Прес-центр22 травня 2018, 14:05

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ - В ЗОНІ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ

«ЖИТТЯ БЕЗ БАТЬКА, МАТЕРІ, ТЕПЛА,

ЦЕ—ЯК КВІТКА, ЩО ЗАГУБЛЕНА В ПУСТЕЛІ,

ЯК ПІСНЯ, ЩО БЕЗ МУЗИКИ ЖИЛА,

ЯК БІЛИЙ ЛЕБІДЬ, ЩО ЗОСТАВСЯ САМ У НЕБІ»

 

Конституція України у статті 51 покладає на Державу обов'язок охороняти дитинство. Одним із проявів такої охорони є турбота про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та захист їх прав, у тому числі на сімейне виховання.

В зоні особливої увагу держави знаходиться такі форми сімейного вихованні дітей-сиріт, як Прийомна сім’я і Дитячий будинок сімейного типу. Це актуально саме сьогодні, коли іде процес реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

На сьогодні дуже актуальним є розвиток саме Дитячих будинків сімейного типу.

 

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ - це окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу може створюватись як на базі службового приміщення, так і на власній житловій площі при наявності відповідних санітарно-гігієнічних і побутових умов.

Сьогодні Держава виділяє кошти на будівництво або придбання будинків для функціонування в них Дитячих будинків сімейного типу, якщо у бажаючих його створити житлові умови не відповідають необхідним нормам.

Вихованці перебувають у Дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку.

Загальна кількість дітей у Дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних. За дітьми-вихованцями зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Влаштування дітей у Дитячий будинок сімейного типу проводиться з урахуванням віку батьків-вихователів та дітей, щоб на час досягнення обома батьками-вихователями пенсійного віку всі вихованці досягли віку вибуття з дитячого будинку сімейного типу.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення Дитячого будинку сімейного типу, не може бути менший ніж розмір прожиткового мінімуму, встановлений законом для відповідних вікових груп.

Фінансування Дитячого будинку сімейного типу здійснюється за рахунок державного бюджету. Батькам-вихователям Дитячого будинку сімейного типу виплачується грошове забезпечення а розмір державної соціальної допомоги на вихованців, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку.

***

Якщо Ви вірите, що чужих дітей не буває, що проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, справа не тільки держави та фахівців, що кожна людина здатна змінити життя хоча б одної дитини, взявши її в свою родину, звертайтесь до служби у справах дітей Старобільської районної державної адміністрації. Наша адреса: м.Старобільськ, вул. Центральна, буд.35, кабінет 43.