Прес-центр20 травня 2020, 11:05

Шлюз-регулятор ріки Айдар, шляхи вирішення проблеми

У басейнах головних водних артерій України – через безсніжну зиму та відсутність дощу – склалася несприятлива гідрологічна ситуація. Іншими словами, брак опадів призвів до того, що у річках та водосховищах мало води. До того ж вода у річках і озерах не промерзала взимку, а отже не очищалася природним шляхом.

Зазвичай, у березні і на початку квітня, річки наповнюються водою після танення снігу. Весняного водополля – так називають цю фазу природного водного режиму гідрологи – цього року в Україні фактично не було.

Науковці кажуть, що така ситуація склалася уперше за останнє століття.

Не обминула ця проблема і Старобільський район.

Старобільська райдержадміністрація дуже стурбована пошкодженням споруди шлюза-регулятора річки Айдар, який розташований в межах м.Старобільськ.

Для регулювання рівня водності річки Айдар в межах Старобільського та Новопсковського районів для створення рекреаційної зони відпочинку населення у 1983 році в м. Старобільськ введена в експлуатацію гідротехнічна споруда – шлюз. В останнє капітальний ремонт гідроспоруди проводився у 2008 році. Аварійні ситуації з того часу виникали тричі: у 2010, 2012 та 2017 роках, у 2012 році востаннє виділялись кошти з державного бюджету на утримання об’єкту.

На теперішній час шлюз знаходиться у незадовільному технічному стані, внаслідок чого останнім часом спостерігається значне обміління річки Айдар у верхньому б’єфі (руслі річки вище за течією від шлюзу).

Ситуація, що склалася може призвести до часткового або повного знищення річкової флори і фауни, зниження врожайності сільськогосподарських культур в господарствах Старобільського району внаслідок підтоплення та затоплення територій нижче за течією від гідротехнічної споруди. Мешканці Старобільського району можуть залишитися без улюблених місць активного відпочинку, спортивних занять та набуття  наснаги у літню спеку.

На даний момент споруда знаходиться на балансі обласного управління водних ресурсів (Луганське міжрайонне управління водного господарства), до якого ми неодноразово звертались з метою вирішення проблеми.

За сприянням управління державного агентства рибного господарства у Луганській області Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля в 2018 році здійснив науково-біологічне обґрунтування доцільності вселення водних біоресурсів до р.Айдар (басейн р.Сіверський Донець) на ділянці від м.Старобільськ до с.Піски Новопсковського району Луганської області, де визначив заходи з недопущення погіршення екологічного стану, а також запобіжні заходи з недопущення зменшення чисельності або знищення цінних видів водних біоресурсів.

За кошти міської ради була розроблена проектна документація по робочому проєкту «Капітальний ремонт шлюза-регулятора, на р.Айдар в м.Старобільськ Луганської області» на загальну вартість будівництва у поточних цінах станом на 22.01.2018р. – 3373,22 тис.грн. Проєктну документацію можна використовувати із індексацією вартості будівельних матеріалів на момент виконання ремонтних робіт. Замовником проекту є Луганське міжрайонне управління водного господарства.

Старобільська райдержадміністрація в поточному році неодноразово зверталась листами до голови Луганської облдержадміністрації та директора Департаменту екології та природних ресурсів Луганської облдержадміністрації, до депутата Верховної ради з наданням аргументованих пропозицій із вирішення вищезазначеної проблеми.

Вирішення даного питання дуже турбує громадськість Старобільського району. Так, до Старобільської райдержадміністрації вже звертались жителі сіл Лиман, Проїждже, Бутківка, Проказине, Балакирівка та Громадської організації «Позитивні зміни» щодо вирішення питання відновлення функціонування гідрологічної споруди шлюза-регулятора річки Айдар в квітні місяці п.р.

Вважаємо, що наразі, ця проблема є найважливішою. Були пропозиції представників бізнесу щодо надання допомоги в піднятті рівня вод, але це буде шлях із порушенням правового поля та призведе до впровадження кримінальних справ. Наразі питання фінансування впровадження проєкту «Капітальний ремонт шлюза-регулятора, на р.Айдар в м.Старобільськ Луганської області» вирішується на обласному рівні.

З метою консолідації спільних зусиль органів державної влади та місцевого самоврядування, райдержадміністрація звернулася до міської ради щодо розгляду на сесії міськради питання про можливість безоплатного прийняття гідротехнічної споруди на річці Айдар з державної власності у власність громади м. Старобільська, або, якщо дане питання заплановане до розгляду, то на яких умовах.

Поки приймаються рішення на рівні держави щодо оптимізації використання водних ресурсів та економного водоспоживання, фахівці та екологи радять місцевим громадам перевірити стан усіх криниць, почистити та привести їх до ладу, а комунальним підприємствам полагодити водогони, щоб виключити пориви мереж та втрати води.

В екосистемах, наголошують екологи, великого значення набуває збереження джерел, а також дорослих дерев, які біля таких джерел, як правило, ростуть і притягують корінням воду у верхні шари ґрунту.

Тепер увага усіх сконцентрована на пандемії коронавірусу, але це не знімає, а лише посилює проблему збереження водних ресурсів.

(фото з Інтернет мережі)