Прес-центр29 cічня 2021, 08:01

Шановні жителі Старобільщини!

Цього року виповнюється 103-тя річниця з тих подій, коли  29 січня 1918 року поблизу залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 300 курсантів військової школи, студентів і гімназистів прийняли нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу жити у власній державі. Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога.

Уже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві.

Українські юнаки загинули і власною кров’ю вписали героїчну сторінку в історію визволення нашого народу. Не можна викреслити з пам’яті людської той великий та безсмертний подвиг юнаків, які захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

Тож, нехай День Пам’яті героїв Крут несе світло майбутнім поколінням та слугує прикладом глибокої любові і жертовності заради вільного нашого сьогодення.

Схилімо наші голови в глибокій пошані перед світлою пам’яттю Героїв Крут, і так само вклонімося тим, хто сьогодні захищає цілісність та єдність нашої держави на сході України.