Прес-центр17 серпня 2020, 15:08

Шановні мешканці Старобільського району!

За повідомленнями Міністерства охорони здоров’я України останнім часом спостерігається збільшення випадків захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19. Так за останню добу зафіксовано 1464 нових випадки короно вірусної хвороби COVID 19. На жаль ця біда не оминула і Старобільський район.

Старобільська райдержадміністрація закликає вас дотримуватись профілактичних  індивідуальних санітарно-гігієнічних правил, до яких відносяться:

  • гігієна рук – миття з рідким милом (бажано з антибактеріальним ефектом) та обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні, використання та негайна утилізація одноразових серветок та носовичків;
  • утримання від контактів з респіраторними хворими та особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, – або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 2 метрів та не довше 15 хвилин);
  • утримання від дотиків слизових оболонок рота, носа та очей та обличчя і цілому брудними (не обробленими спиртовмісним антисептиком) руками;
  • використання медичної маски за наявності респіраторних симптомів, перелічених вище, її своєчасна заміна (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшою утилізацією та антисептичною обробкою рук спиртовмісним антисептиком після утилізації.

У разі появи симптомів, що свідчать про гострі респіраторні захворювання рекомендується негайно звернутися до лікаря.

Також нагадуємо, що особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 підлягають ОБОВ’ЯЗКОВІЙ САМОІЗОЛЯЦІЇ СТРОКОМ НА 14 ДНІВ.

Рішення про самоізоляцію контактних осіб приймає сімейний лікар після проведення епідеміологічного розслідування. На період самоізоляції видається листок непрацездатності, який оплачується в розмірах і в порядку, встановлених законодавством для осіб, визнаних тимчасово непрацездатними внаслідок захворювання. Під час самоізоляції рекомендовано щоденне вимірювання температури та оцінка скарг.

Контактною особою визначається:

• Особа, яка проживає в одному домогосподарстві (квартирі, будинку) з хворим на COVID-19.

• Особа, яка мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад рукостискання, обійми).

• Особа, яка мала незахищений (без використання засобів індивідуального захисту) контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкання руками до використаних серветок).

• Особа, яка контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до 1 метру протягом 15 хвилин і більше, за умов НЕ використання засобів індивідуального захисту (маски, рукавичок).

• Особа, яка перебувала у закритому середовищі (аудиторія, кабінет, кімната) з хворим на COVID-19 на відстані до 1 метру протягом 15 хвилин і більше.

• Працівники закладів охорони здоров’я, лабораторій, патологоанатомічних та судово-медичних бюро, які працювали з хворим на COVID-19.

• Контакт у літаку в межах двох сидінь із хворим на COVID-19.

 

Якщо ви були в контакті з хворим на COVID-19, вам необхідно терміново звернутися за телефоном до свого сімейного лікаря, який організує проведення необхідного обстеження і видачу лікарняного листка на період самоізоляції.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.