Прес-центр5 лютого 2021, 08:02

Шановні мешканці м. Старобільськ та району!

У зв’язку з тим, що дедалі частіше до Служби порятунку за номером «101» надходять прохання щодо вилову або рятування домашніх, диких та безпритульних тварин, Старобільський районний відділ ГУ ДСНС України у Луганській області надає роз’яснення щодо переліку дій та можливостей під час реагування на типові випадки відповідно до своїх функціональних обов’язків.

 

Отже давайте поетапно розберемо хто такий рятувальник і які завдання він виконує, відповідно до Кодексу цивільного захисту України (редакція від 01.01.2021) Глава 23, стаття 109, пункт 1 “Рятувальник - це особа, атестована на здатність до проведення аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, гасіння пожеж і яка безпосередньо бере в них участь, має відповідну спеціальну, фізичну, психологічну та медичну підготовку”.

 

Далі. Глава 1, стаття 2, пункт 3 цього ж документу - “Аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи - роботи, спрямовані на пошук, рятування і захист населення, уникнення руйнувань і матеріальних збитків, локалізацію зони впливу небезпечних чинників, ліквідацію чинників, що унеможливлюють проведення таких робіт або загрожують життю рятувальників”.

 

Тобто питання щодо вилову та рятування тварин органами та підрозділами ДСНС України  НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО чинним законодавством.

 

Не дивлячись на це, підрозділі ДСНС України у виняткових випадках надають допомогу по рятуванню тварин, але тільки у тих випадках, коли наявна безпосередня загроза їх життю (тварина не може самостійно вивільнитися, а громадяни самостійно не можуть надати їй допомогу у зв’язку з браком техніки та обладнання для проведення даного заходу)

 

А у випадках, коли тварина вільно пересувається на об’єкті чи території , й не має прямої загрози її життю, у цій ситуації будь-які дії підпадають під термін «Вилов»

 

Відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (редакція від 13.02.2020 року) Розділ 3, стаття 24 “Собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають вилову”.

 

Для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції собак, котів та інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах.

 

Акцентуємо увагу на тому, що рятувальники не можуть самостійно визначити, хворіє тварина сказом чи ні, а також підрозділи ДСНС не забезпечені засобами захисту від нападу тварин та не мають спеціального обладнання для їх відлову та утримання.

 

Виходячи з усього вищенаведеного, звертаємось до населення з проханням з розумінням поставитись до цього, адже вилов та вирішення питань щодо безпритульних тварин віднесено до компетенції місцевих органів самоврядування та відповідних комунальних служб.

 

З повагою,

Старобільський районний відділ ГУ ДСНС України у Луганській області