Прес-центр2 квітня 2021, 21:04

Сергій Гайдай розповів парламентарям, як Луганщина протидіє російській інформаційній агресії

«Усі сім років війни заходи щодо захисту інформаційного простору Луганщини фінансувались виключно з бюджету області. РТПС «Комишуваха» - єдиний об’єкт інформаційної інфраструктури в області, який створюється за рахунок коштів з державного бюджету. Але й цей проєкт довелось дофінансовувати», - повідомив Сергій Гайдай учасникам комітетських слухань «Про забезпечення стабільного українського мовлення та тимчасово окуповані та прикордонні території України».

Він підтримав позицію Віце-прем’єр-міністра Олексія Резнікова щодо надання державної фінансової підтримки мовникам, які діють в інтересах держави, незалежно від їхнього типу, форми власності чи організаційно-правової форми. Олесій Резніков також ініціював розробку комплексної цільової програми забезпечення стабільного українського мовлення на вразливі території: «Якщо змагання у потужності передавачів виграти складно, слід подумати про тотальне забезпечення прикордонних і прилеглих до зони конфлікту територій альтернативними каналами доставки сигналу, які Україна повністю контролюватиме.  Нам потрібен паспорт мовлення у розрізі громад, щоб бачити реальний стан. Десь буде потрібно збудувати вежу, як, скажімо, у Вовчанську на Харківщині. Але десь більш раціонально надати людям безкоштовну тарілку та соціальний супутниковий пакет чи розгорнути кабельні мережі», - сказав Віце-прем'єр-міністр. Також він анонсував запровадження програми підтримки локальних мовників, на яку, наразі вже виділено 50 млн грн.

Учасники слухань обговорили інші державні інструменти для забезпечення мінімально необхідного інформаційного впливу, а також інструменти для мобілізації ресурсів недержавного сектору. Зокрема, йшлося про розвиток державного концерну РРТ та розгортання на його базі державного мультиплекса МХ-7, необхідність створення фінансованого державою слоту на супутнику та розвиток державного каналу «Дом».

Сергій Гайдай також відзначив важливість для регіону діяльності телеканалу «Дом», який транслює на тимчасово окуповані території проукраїнський контент російською мовою: «Це вірний крок і вірне рішення», - а також акцентував на необхідності придушення антиукраїнського мовлення сучасними технічними засобами.

«Я ще рік тому звернувся до РНБОУ щодо розроблених у Харкові систем глушіння, які необхідно встановити вздовж усієї лінії розмежування», - зауважив він.

Слід відзначити, що з метою забезпечення покриття сигналом українських мовників територій, прилеглих до лінії розмежування, а також частково тимчасово окупованої частини області, у 2017 році було побудовано РТПС «Бахмутівка». Наразі будується РТПС «Комишуваха», яка буде завершена до Дня Незалежності України та «закриє» останню «білу пляму» у ефірному просторі Луганщини.

Вже сьогодні сигнал українських мовників з РТПС «Бахмутівка» приймається в окупованому Луганську, а сигнал з «Комишувахи» забезпечить відновлення доступу до медіа-контенту на територіях Луганської (Сєвєродонецький, Щастинський райони) і Донецької (Бахмутський, Горлівський райони) областях щонайменше для 200 тис населення. Крім того, планується організація зони синхронного цифрового телевізійного мовлення з діючою РТС «Бахмутівка» у Щастинському районі Луганської області. Що значно підвищить можливості протидії телесигналу з непідконтрольної частини області.