Прес-центр27 березня 2020, 19:03

ПРОТОКОЛ № 7 засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій

27 березня 2020 року відбулось засідання Старобільської районної комісії  з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, на якому були розглянуті питання стосовно стабілізації епідемічної ситуації, спричиненої гострою респіраторною хворобою COVID-19 (коронавірус SARS-CoV-2) та координації дій в умовах надзвичайної ситуації.
Рішення, яке ухвалила комісія було оформлено протоколом №7, повний текст якого наводиться нижче. У відповідності до п. 10 Типового положення про регіональну та місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 409 від 17 червня 2015 року,  рішення комісії, прийняті у межах її повноважень, є обов’язковими для виконання органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці.  

ГОЛОВУВАВ: голова Старобільської райдержадміністрації, голова районної комісії з питань ТЕБ і НС Погорєлий Євген Сергійович.
ПРИСУТНІ: члени комісії (за списком), запрошені (за окремим списком)
 
ПОРЯДОК ДЕННИЙ:
 
⦁ Про стан  забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Старобільського району та заходів стосовно стабілізації епідемічної ситуації, спричиненої гострою респіраторною хворобою COVID-19 (коронавірус SARS-CoV-2):
(В. Мозговий, Г. Горбаченко, О. Антоненко)
 
За результатами доповіді, відповідно до статті 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», з урахуванням обговорення та беручи до уваги окремі протокольні доручення за підсумками засідання обласного штабу з питань запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 від 23 березня 2020 року, з метою активізації роботи з контролю за спалахом гострої респіраторної хвороби COVID-19 та зменшення її негативних наслідків, 
 комісія вирішила:
 
⦁ Міському голові, сільським головам уточнити (а у випадку відсутності створити) місцеві плани реагування на медіко-біологічні надзвичайні ситуації та ліквідації їх наслідків. Провести розрахунки та уточнити номенклатури місцевих резервів матеріальних засобів для запобігання та ліквідації наслідків поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Сформувати детальний перелік сил та засобів, що можуть бути залучені для проведення протиепідемічних заходів та забезпечити їх готовність до виконання визначених завдань.
Термін: до 30.03.2020 р.
 
⦁ КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД», Старобільському районному центру зайнятості, Старобільській філії державної установи «Луганський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України», КЗ «Старобільський медичний коледж» забезпечити створення та ведення обліку наявного резерву медичного персоналу, що перебуває поза межами системи охорони здоров’я (зокрема медпрацівників з епідеміологічною підготовкою, що змінили місце роботи).  
Термін: до 30.03.2020 р.
 
⦁ Голові Старобільської районної ради, міському голові, сільським головам, КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД», Старобільській філії державної установи «Луганський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України», Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області, Старобільському РВ ГУ ДСНС України у Луганській області надати пропозиції до Старобільської райдержадміністрації про визначення додаткових місць обсервації на території Старобільського району.
Термін: до 30.03.2020 р.
 
⦁ Тимчасовій протиепідемічній комісії Старобільського району здійснити перевірку готовності закладів, визначених на території району, як місця для тимчасової обсервації громадян з явними ознаками підозри на COVID-19. 
Термін: до 30.03.2020 р.
 
⦁ Міському голові, сільським головам невідкладно забезпечити оперативне інформування підприємств та громадян, які надають послуги з перевезення пасажирів у режимі «таксі», про введені обмеження. Письмово попередити керівників таких підприємств та медичних працівників, які здійснюють медичний контроль водіїв, про персональну відповідальність за невиконання карантинних заходів згідно з чинним законодавством України.
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Міському голові, сільським головам, КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД», Старобільській філії державної установи «Луганський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України», Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області, Старобільському РВ ГУ ДСНС України у Луганській області забезпечити широке анонсування та висвітлення інформації про обмеження, введені з метою попередження розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 із залученням електронних та друкованих засобів масової інформації.
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Міському голові, сільським головам, ТОВ «ЛЕО» «Старобільський РЕМ», ТОВ «ЕНЕРА Схід», Старобільське міжрайонне управління по експлуатації газового господарства АТ «Луганськгаз», утриматись від відключень від електро та газопостачання всіх категорій споживачів на період обмежень та нарахування відповідних штрафних санкцій за несвоєчасну оплату наданих послуг.
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ КП «Старобільськвода» посилити контроль за системами водопостачання та водовідведення населених пунктів. 
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Міському голові, сільським головам, КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД» розробити та здійснювати процедуру поховання громадян, які померли від COVID-19, згідно вимог інструкції Міністерства охорони здоров’я та із урахуванням всіх можливих ризиків. Розроблену процедуру довести до усіх причетних сторін.
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Міському голові, сільським головам, відділу житлово-комунального господарства, інфраструктури, енергетики та довкілля Старобільської райдержадміністрації, головному спеціалісту сектору мобілізаційної, оборонної роботи, цивільного захисту Старобільської райдержадміністрації, КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД», Старобільській філії державної установи «Луганський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України», Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області, Старобільському РВ ГУ ДСНС України у Луганській області, Старобільське управління Головного управління ДПС у Луганській області, Старобільсько-Новопсковському ОРВК, ТОВ «ЛЕО» «Старобільський РЕМ», ТОВ «ЕНЕРА Схід», Старобільське міжрайонне управління по експлуатації газового господарства АТ «Луганськгаз», КП «Старобільськвода» забезпечити щоденне (до 14:00 год.) надання інформації до Старобільської райдержадміністрації про здійснення заходів щодо запобігання поширенню COVID-19 згідно форми, що додається (додаток №1) для подальшого узагальнення та інформування обласного штабу.
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Встановити режим роботи суб’єктів господарювання у сфері роздрібної торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами зв’язку, провадження банківської та страхової діяльності з розрахунку один відвідувач на 10 кв. метрів площі торгівельного (операційного) залу за умови дотримання дистанції між ними як 1,5 метра із встановленням спеціальних позначок. 
Термін: До стабілізації ситуації
 
⦁ Міському голові, сільським головам, Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області забезпечити виконання п. 11 цього протоколу, за необхідності самостійно прийняті відвідні рішення. Довести письмово до усіх суб’єктів господарювання, визначених у п.11 цього протоколу сфер економічної діяльності, даний протокол та усі прийняті на його підставі рішення.
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам, Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області посилити проведення рейдів з контролю за дотриманням чинного законодавства та обмежень, пов’язаних із запобігання поширенню на території Старобільського району гострої респіраторної хвороби COVID-19 (коронавірус SARS-CoV-2).
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам вжити заходи щодо обладнання існуючих пожежних водоймищ, річок та водних об’єктів які розташовані біля населених пунктів, під'їздами з твердого покриття та пірсами для можливості заправки водою пожежних автомобілів. На територіях населених пунктів безводних сел району встановити ємності з водою (об'ємом не менше 10 м3) з пристроєм для забору води пожежних автомобілів. 
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам, РКП «Старобільськвода» створити резервний фонд для своєчасного відновлення водогінних мереж, пожежних гідрантів, пожежних водоймищ та водонапірних башт. Унеможливити демонтаж джерел протипожежного водопостачання на діючих об’єктах
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам, РКП «Старобільськвода» встановити покажчики нового зразку місць розташування джерел протипожежного водопостачання відповідно до ДБН В 2.5-74:2013 п. 13.3, ГОСТ 12.4.026-2015, ДСТУ ISO 6309:2007.
Термін: Невідкладно
 
⦁ Припинити роботу ринків, місць стихійної та виїзної торгівлі, торгівельних об’єктів, що здійснюють продаж пива та інших алкогольних та безалкогольних напоїв на розлив, торгівельних об’єктів, що здійснюють продаж побутової техніки та електроніки, окрім тих, в яких засоби зв’язку переважають інші товари (65% від загальної кількості товарів) на території Старобільського району.
Термін: До стабілізації ситуації
 
⦁ Міському голові, сільським головам, Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області забезпечити виконання п. 17 цього протоколу, за необхідності самостійно прийняті відвідні рішення. Довести письмово до усіх суб’єктів господарювання, визначених у п. 17 цього протоколу сфер економічної діяльності, даний протокол та усі прийняті на його підставі рішення.
Термін: Невідкладно 
 
⦁ КНП «Старобільський РЦПМСД», КНП «Старобільське РТМО» забезпечити транспортування медичного персоналу, який залучено до надання медичної допомоги особам з хворобою COVID-19, від місць постійного проживання до визначених робочих місць.
Термін:Постійно, до завершення карантину
 
⦁ КНП «Старобільське РТМО» забезпечити харчування медичного персоналу, який залучено до надання медичної допомоги особам з хворобою COVID-19
Термін:Постійно, до завершення карантину
 
⦁ Міському голові, сільським головам збільшити періодичність збору сміття на відповідальній території, ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища, посилити заходи по притягненню до відповідальності осіб, що порушують державні стандарти, норми і правила у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам забезпечити проведення профілактичних і протиепідемічних заходів на територіях відповідних населених пунктів, у місцях відпочинку населення та рекреаційних зонах, а також робіт по недопущенню (ліквідації) гострої респіраторної хвороби COVID-19, вирішити питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів і робіт.
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам забезпечити виконання санітарних обмежень щодо проживання в готелях, хостелах, гуртожитках  у частині розміру жилої площі на одну особу під час встановленого карантину згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211
Термін: Невідкладно
 
⦁ Міському голові, сільським головам оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п. 1,3, 5-7, 9-11, 12-18, 21-23 цього протоколу; КНП «Старобільське РТМО», КНП «Старобільський РЦПМСД» оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п. 2, 3, 6, 9, 10, 19, 20 цього протоколу; Старобільському районному центру зайнятості, КЗ «Старобільський медичний коледж» оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п.2 цього протоколу; Старобільській філії державної установи «Луганський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України» оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п.2, 3, 6,10 цього протоколу; Старобільському районному управлінню ГУ Держпродспоживслужби у Луганській області, Старобільському відділу поліції ГУ НП в Луганській області, Старобільському РВ ГУ ДСНС України оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п. 3, 6 ,10, 18 цього протоколу; ТОВ «ЛЕО» «Старобільський РЕМ», ТОВ «ЕНЕРА Схід», Старобільське міжрайонне управління по експлуатації газового господарства АТ «Луганськгаз» оперативно надавати до Старобільської районної державної адміністрації інформацію щодо виконання п. 7 цього протоколу; КП «Старобільськвода» терміново надати інформацію до Старобільської районної державної адміністрації щодо вжитих заходів контролю за системами водопостачання та водовідведення населених пунктів та виконання п. 15, 16 цього протоколу
Термін: Постійно, до завершення карантину
 
28. Доповнити та викласти п.19 протоколу №6 від 20.03.2020 р.  засідання комісії ТЕБ і НС в наступній редакції: 
«дозволити в період ускладнення епідемічної ситуації роботи: веломайстерень, із застосуванням обмежень щодо приймання відвідувачів (клієнтів), торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, засобами зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів».