Прес-центр10 жовтня 2017, 17:10

«Протидія гендерно-обумовленому насильству»

    Однією з актуальних проблем сучасності є насильство в сім'ї. Воно не обмежується віковими, соціальними та державними кордонами, має глибоке історичне коріння. Найчастіше насильство в сім'ї застосовується по відношенню до жінок та дітей, бо часто саме вони перебувають у беззахисному становищі. Як свідчить статистика, більш ніж у 80% випадках насильства в сім'ї, кривдниками виступають чоловіки. Насильницькі дії з боку членів власної родини завдають серйозної психологічної та фізичної шкоди, порушують основний принцип життєдіяльності родини.

     Сучасна суспільно-політична ситуація в Україні, антитерористична операція на Сході України загострюють і без того актуальну проблему насильства в сім'ї. У зв’язку з чим, велика увага приділяється роботі з особами, які вчинили насильство в сім'ї, спрямованій на формування ненасильницької моделі поведінки в сім'ї.

     З вересня місяця  на території Старобільського району за підтримки Програми розвитку ООН в Україні спільно з громадською організацією «Центр соціально-психологічної підтримки громади» реалізується проект «Адвокація з захисту прав уразливих категорій громадян , попередження та подолання наслідків насильства в сім'ї, ґендерно-обумовленого насильства та розширення можливості доступу до отримання   юридичної, психологічної допомоги  населенням у віддаленій сільській місцевості. Основними завданнями проекту є:  формування правової свідомості, створення рівних можливостей для отримання безоплатної  юридичної, психологічної  допомоги в віддаленій сільській місцевості з причини відсутності  фахівців, шляхом проведення  групових сеансів психоедукації, юридичних заходів з підтримки сімей, з числа ВПО та сімей,  які опинилися у складних життєвих обставинах.

    У рамках проекту, командою спеціалістів здійснюються виїзди на території сільських рад, навчальних закладів району    з метою забезпечення громадян   безоплатною юридичною та психологічною  допомогою.

    До реалізації даного проекту долучився і Старобільський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

       06.10.2017 року спеціалісти РЦСССДМ разом з представниками служби у справах дітей Старобільської РДА, співробітниками Старобільського відділу поліції, представниками місцевої громади прийняли участь у семінарі- тренінгу «Шляхи протидії ґендерно зумовленому насильству, у т.ч. домашньому насильству» для спеціалістів допомагаючих професій м. Старобільськ, Старобільського  району, Луганської області». Семінар відбувся за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, Королівства Нідерландів та Європейського Союзу в межах програми «Відновлення та розбудови миру».

         У рамках семінару, спеціалісти відпрацювали навички взаємодії з особами, які зазнали насильства та кривдниками та механізм взаємодії органів та установ, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.

Даний проект «Адвокація з захисту прав уразливих категорій громадян, попередження та подолання наслідків насильства в сім'ї, ґендерно-обумовленого насильства та розширення можливості доступу до отримання   юридичної, психологічної допомоги  населенням у віддаленій сільській місцевості»  буде продовжувати  реалізовуватися щосереди протягом жовтня-грудня 2017 року.