Прес-центр11 вересня 2018, 15:09

ПРОГРАМА COSME

COSME — одна з ключових програм Євросоюзу з бюджетом 2,3 млрд. євро, яка розрахована на період з 2014 до 2020 року та спрямована на створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього бізнесу (МСБ). Приєднання до COSME відкриває Україні доступ до бюджету програми у розмірі близько 900 млн. євро. Фінансові ресурси будуть надаватися у вигляді грантів на фінансування проектів, які підтримують експортну та інноваційну діяльність МСБ.

22 лютого 2017 р. Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною і Європейським Союзом про участь нашої держави в програмі ЄС COSME — ​ «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу» (Competiveness of Small and Medium Enterprises (COSME).

Потенційні учасники COSME:

вітчизняний малий та середній бізнес;
українські бізнес-асоціації;
громадські організації;
профспілки;
кластери;
освітні заклади;
установи;
органи державної влади;
агентства регіонального розвитку.

Для України доступні 23 програми, які класифіковано за 3 напрямками:

Полегшення виходу МСБ на зовнішні ринки — надання консультативних послуг щодо експортно-імпортної діяльності МСБ на ринках ЄС та світу;
Покращення умов для конкурентоспро­можності — в т.ч. просування інтернаціоналізації кластерів, визначення та усунення зайвих регуляторних бар’єрів;
Формування культури ведення бізнесу — освітні програми, проведення секторальних тренінгів, семінарів, програм з обміну, стажувань тощо.

Більше про програму COSME можна дізнатися на веб-сторінці Європейського виконавчого агентства з МСП (Executive agency for SMEs – EASME). 

COSME дає можливість:

1. Брати участь у різних підпрограмах та про­ектах COSME, в т. ч. отримувати консультації, тренінги, практичну інформацію щодо ринко­вих можливостей, європейського законодав­ства, пошуку бізнес-партнерів, тендерних можливостей та міжнародної співпраці тощо.

Як взяти участь у будь-якому конкурсі в межах COSME?

Зайдіть на сайт та оберіть потрібний вам конкурс. Інформація постійно оновлюється, тому просимо слідкувати за оголошеннями на цьому сайті.
Переконайтесь у тому, що кінцевий строк подачі заявки ще не настав та ваша організація відповідає критеріям конкурсу.
Уважно прочитайте опис та умови конкурсу та завантажте для заповнення форми, які мають знаходитися нижче під описом конкурсу. Подача проектної пропозиції здійснюється лише онлайн.
Якщо у вас виникнуть запитання з приводу заповнення форм, ви можете звернутися за консультацією до членів Консорціуму EEN-Україна.

Звертаємо вашу увагу на те, що заповнення форм для будь-якого конкурсу в рамках COSME має бути виключно англійською мовою. Оцінка та оголошення результатів конкурсів здійснюється Єврокомісією.  Робочу програму СОБМЕ на 2017 рік (з переліком доступних підпрограм) можна знайти на офіційному сайті Єврокомісії (англійською мовою) та на сайті Мінекономрозвитку.

Що таке Enterprise Europe Network (EEN)?

[Програма ЄС COSME, Enterpise Europe Network, EEN]

2. Отримати повний доступ до Європейської мережі підприємств - EEN та знайти партне­рів в ЄС та інших країнах-учасниках EEN. Enterprise Europe Enterprise network (EEN) - найбільша підпрограма COSME - Європейська мережа підприємств. Мережа EEN створена у 2008 та працює за підтримки проекту COSME. Мережа EEN є віртуальним торговель­ним майданчиком та охоплює 65 країн, де працює понад 600 бізнес-асоціацій. Це також понад 2,5 млн. компаній-учасниць, понад 16 000 технологічних розробок та бізнес-пропозицій. Протягом року EEN про­водить близько 100 великих заходів для бізнесу, на яких понад 18 000 компаній-учас­ниць (b2b зустрічей) шукають партнерів.

За допомогою EEN українські підприємці можуть:

Шукати потенційних покупців продукції в ЄС та інших країнах - учасницях EEN;
Розміщувати комерційні замовлення, поширювати/відстежувати комерційні пропозиції;
Шукати та залучати новітні технології з-за кордону;
Шукати інвесторів та партнерів у ЄС та інших країнах - учасницях EEN, у т.ч. для створення спільних підприємств.

Подавати заявки та брати участь в EEN можна через членів Консорціуму EEN-Україна. Послуги членів Консорціуму в рамках EEN є безкоштовними!

Консорціум EEN має своїм обов’язком максимально інформувати щодо можливостей програм COSME, HORIZON 2020 та усіх інших програм та проектів фінансової підтримки ЄС, доступних для України. Учасники Консорціуму відповідають на запити європейських учасників EEN, роблять вибіркову оцінку проектів комерційних та технологічних профілів, що розміщуються учасниками в системі EEN, а також навчають, як користуватися усіма можливостями системи. Вони надають підтримку потенційним учасникам у пошуку партнерів у ЄС для участі у проектах (багато проектів COSME передбачають формування міжнародного Консорціуму учасників, як правило, це не менше чотирьох організацій й не менш, як з трьох різних країн). Відповідно до правил ЄС, на території України може бути створено ще 5-6 додаткових консорціумів у рамках EEN. Реєстрація нового консорціуму можлива в рамках відповідного конкурсу, оголошеного ЄС.

Реєстрація в EEN

Зареєструватися самостійно на сайті Єврокомісії

або Звернутися до будь-якого з партнерів Консорціуму EEN-Україна

Розміщення бізнес-пропозиції в мережі EEN

Звернутися до будь-кого з партнерів Консорціуму EEN-Україна
Визначити потрібний тип пропозиції (технологічна чи бізнес пропозиція/ технологічний чи бізнес запит);
Отримати у партнера Консорціуму EEN-Україна форму для заповнення англійською мовою відповідно до типу пропозиції (форми можна завантажити нижче у цьому розділі);
Заповнити форму та надіслати її до одного з партнерів Консорціуму EEN-Україна, який після перевірки розмістить її у системі EEN;
Ваша пропозиція проходитиме внутрішню та зовнішню оцінку експертів.

Після необхідних правок, згідно з рекомендаціями експертів, вашу пропозицію буде розміщено у відкритому доступі на сайті EEN, де вона буде доступна для перегляду у 65 країнах світу.

Контакти членів Консорціуму EEN - Україна:

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

Адреса: Адреса: м. Київ, вул. Антоновича, 174, 01008. Олександра Федорко, +38 044 596 6853, ofedorko@me.gov.ua

Міністерство закордонних справ України

Адреса: м. Київ, Михайлівська площа, 1, 01018, тел: (044) 238-17-77 Роман Гончар, een@mfa.gov.ua Юлія Осмоловська, juliaosm@ukr.net Дмитро Тимошенко, dmytro.tymoshenko@mfa.gov.ua

Торгово-промислова палата України

Адреса: м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33, 01601, тел: + 380 44 279 29 31 Євгеній Куруленко, ird@ucci.org.ua

ТОВ «Нова Інтернаціональна Корпорація»Адреса: м. Київ, вул. Ванди Василевської,7, 04116, тел: +380 44 236 07 70, Івана Небіус; led@innov-tec.com.ua
Відділ Трансферу Технологій Інституту фізики Національної Академії Наук України

Адреса: м. Київ, Проспект Науки, 46, 03680, тел: + 380 44 525 98 41 Фесенко Олена, fesenko@iop.kiev.ua

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка

Адреса: м. Київ, вул. Володимирська, 64/13, 01601, тел: +380 44 526 05 51 Бедюх Олександр, depndch@univ.kiev.ua

ГО «Споживач»

Адреса: м. Дніпропетровськ, вул.Чичеріна, 74, 49000 Ольга Галушко, тел. +380 50 480 4836, info@spozhyvach.org.ua

ПРОГРАМА COSME

ДЖЕРЕЛО