Прес-центр6 квітня 2023, 17:04

Правила що рятують життя: як очистити воду в домашніх умовах

Важливо! Універсального методу, що стовідсотково зробив би рідину, яку ми п’ємо, корисною для здоров’я, нема.
Насамперед із воду треба кип’ятити. Під час кип’ятіння знищуються бактерії, коагулюються (злипаються) часточки бруду, вода пом’якшується, випаровуються легкі леткі органічні речовини і частина вільного хлору. Проте збільшується концентрація солей важких металів, пестицидів. Хлор, зв’язаний із органікою (а він наявний у водопровідній воді), нагріваючись, перетворюється на страшну отруту — діоксин. Тож, як бачите, одне вбиваємо, а інше, небезпечніше, створюємо.
Після відстоювання води протягом не менш як три години знижується концентрація вільного хлору, але практично не видаляються іони заліза, солі важких металів, радіонукліди. Втім, користь від цього прийому є, адже перераховані домішки осідають на дні у вигляді малопомітного осаду. Тож якщо обережно, не збовтуючи, перелити воду в іншу ємність, вони там і залишаться. Решту рідини виливаємо геть.
Заморожування води. Такий метод очищення дуже подібний до приготування талої води. Поставте каструльку чи миску з водою на картонку в морозильну камеру холодильника. Коли вона замерзне до половини, потрібно пробити в крижаній кірці отвір і злити воду, що залишилась. Річ у тому, що першою замерзає чиста прісна вода, а більшість шкідливих сполук залишається в розчині. Лід, який утворився, розтоплюємо при кімнатній температурі й уживаємо для пиття та приготування їжі. Але майте на увазі, що найбільшу біологічну силу така вода має лише впродовж кількох годин.
Насичення води кремнієм. Шматочки купленого в аптеці кремнію ретельно промиваємо, поміщаємо у скляний посуд і заливаємо водою. Ставимо у приміщенні з кімнатною температурою і природним освітленням, але прямі сонячні промені не мають потрапляти на ємність. Через два-три дні вода готова до вживання. Кремній — дуже сильний активатор води і має бактерицидні властивості. Насичена ним вода смачна, не містить бактерій і довго зберігається.
Очищення активованим вугіллям. На дно ємності поміщаємо 10 таблеток активованого вугілля, зав’язаних в імпровізований мішечок із марлі, й заливаємо від 8 до 10 літрів води. Ставимо посуд у прохолодне приміщення. Через 8 годин активоване вугілля, що є сильним абсорбентом, поглине більшу частину шкідливих речовин, а вода позбудеться неприємних запахів і набуде гарного смаку.
Ну і, нарешті, фільтрація води з допомогою побутового фільтра. На ці глечики-фільтри покладалися великі надії, але вони очищують воду тільки від механічних домішок. Та й таке: щоб вони за якийсь час не почали віддавати у воду накопичений бруд і мікрофлору, необхідно регулярно міняти фільтрувальний елемент.
І наостанок ще кілька порад з очищення води, які можна назвати народними.
Оцет — наш помічник у багатьох справах, зокрема і в цій: столову ложку яблучного влийте в 1 л води. Радимо додавати трішки оцту у воду з м’ясом перед його приготуванням: він убиває хвороботворні бактерії.
У солону воду покладіть ягоди глоду, відтак спокійно пийте.
Природним очищувачем є листя горобини: 10 листків на літр води. Через кілька годин можна пити. Варто додати, що горобина очищує навіть болотну воду.