Прес-центр5 квітня 2021, 09:04

Підсумки за 2020 рік про виконання Програми формування позитивного іміджу та залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток Старобільського району на 2018-2021 роки

26 липня 2018 року рішенням Старобільської районної ради №27/11 було затверджено Програму формування позитивного іміджу та залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток Старобільського району на 2018-2021 роки. Метою програми є забезпечення гідного та всебічного представлення району перед партнерами та потенційними партнерами, створення позитивного іміджу району.

Робота райдержадміністрації протягом року була спрямована на реалізацію заходів Програми в напрямку активізації інвестиційної діяльності.

З метою формування позитивного іміджу за залучення інвестицій у соціально-економічний розвиток Старобільського району, в 2020 році було виконано низку заходів:

Старобільською районною державною адміністрацією розроблено Інвестиційний паспорт Старобільськогорайону, який відповідно до розпорядження голови Старобільської райдержадміністрації від 15.12.2020р. № 824, презентований 23 грудня 2020 року в рамках реалізації іміджевої Стратегії району. На веб-сторінці Старобільської РДА в мережі Фейсбук розміщений відео ролик із презентацією Інвестиційного паспорту Старобільського району https://cutt.ly/6kgi80B.

За 2020 рік маємо наступні напрацювання:

1) Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР)

Нажаль, усі 6 проєктів, які були подані в 2020 році до участі у конкурсному відборі, що можуть реалізовуватись за рахунок коштів ДФРР у 2021 році на загальну суму 88,13 млн.грн не набрали достатньої кількості балів для фінансування в 2021 році.

2) «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».

З початку року продовжувалась робота щодо участі в спільному із ЄІБ проєкті «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України» за трьома проектами:

«Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи I ступеню №1 по кв. Ватутіна, 63, м. Старобільськ Луганської області». Загальна сума проєкту – 11 108,496 тис. грн. Виділені кошти – 0,012 тис. грн.; освоєно-0 тис. грн.; За проєктом попередні 4 процедури відкритих торгів не відбулися. Оголошено 5 тендер //prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-11-23-011734-c, аукціон 10.12.2020, торги не відбулися у зв’язку з невідповідністю технічної документації.

«Капітальний ремонт Лиманської загальноосвітньої школи I-III ступенів по вул. Піщана 1, с. Лиман Старобільського району Луганської області. Загальна сума проєкту – 10 024,154 тис. грн. Виділені кошти - 3599,988 тис. грн.; освоєно-958,883 тис. грн., (у т. ч. технагляд-5,417 тис. грн.);

«Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи II-III ступенів №4 Старобільської райради на кв. Ватутіна, 53а, м. Старобільськ, Луганської області» укладений договір з ТОВ «Будівельна група «Будрегіон». Виділені кошти - 4800,0 тис.грн., освоєно – 4329,2 тис. грн. (у т. ч. технагляд-45,2 тис. грн.)

3) Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій.

До Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Старобільська райдержадміністрація надала пропозиції щодо 12 об’єктів району, що можуть реалізуватися у 2020 році за рахунок коштів субвенції на загальну суму фінансування 27,0 млн грн. (26,2 млн.грн – кошти субвенції; о,8 млн.грн – кошти місцевих бюджетів). Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 891-р субвенцію розподілено між місцевим бюджетами, Старобільський район одержав фінансування у повному обсязі за рахунок субвенції у розмірі 2 млн 777,9 тис.грн за трьома проєктами медичного спрямування (Капітальний ремонт НовоселівськогоФАПу -1515,3 тис.грн коштів державної субвенції; капітальний ремонт ТатарівськогоФАПу -663,1тис.грн коштів державної субвенції; придбання медичного обладнання в палату інтенсивної терапії для КМП Старобільське РТМО - 599,5 тис.грн);

За інформацією управління розвитку та утримання мережі автомобільних доріг області Луганської облдержадміністрації за бюджетною програмою «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автодоріг місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах» завершений капремонт вулиці Південна в Старобільську, який розпочато 13 липня (16,9 млн.грн коштів обласного бюджету).

 

4)В рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.02.2020р. №100 «Про деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію програми «Спроможна школа для кращих результатів», реалізується проект «Половинкинська ЗОШ I-III ступенів Старобільської районної ради Луганської області (далі- Проект) на загальну кошторисну вартість 3,9 млн.грн. Стан виконання робіт - 15%, робота на об’єкті триває, планове завершення робіт – 31.12.20р. Розпорядник коштів за проектом – Департамент будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування облдержадміністрації.

5) З 1 березня поточного року стартувала спільна програма Президента України та Уряду «Велике будівництво», в Старобільському районі розпочато впровадження проєкту EMERGENCY за підтримки Президента України «Реконструкція частини будівлі хірургічного корпусу під відділення невідкладної медичної допомоги комунального некомерційного підприємства «Старобільське районне територіальне медичне об’єднання», розташованого за адресою: вул.Монастирська, 67, м.Старобільськ Луганської області» на загальну суму 6 млн 417,5 тис. грн з ПДВ. Проєкт завершений на 100%. залишилось одержати та облаштувати медичне обладнання. Придбане медичне обладнання та вироби медичногопризначення – 11,4 млн.грн з державного бюджету та 349,5 тис.грн коштів районного бюджету (комп’ютерний томограф Optima СТ 540 та медичне обладнання)

По відбудові закладів освіти та спортивної сфери у рамках реалізації цієї ініціативи, за інформацією управління капітального будівництва Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування облдержадміністрації, завершений капремонт дитячого садка в с. Лиман Старобільського району.

6) З початку 2020 року продовжилось та підходить до завершення будівництво трьох сільських лікарських амбулаторій загальної практики-сімейної медицини в Старобільському районі, яке було розпочато у 2018 році під порядкуванням Департаменту будівництва, енергозбереження, архітектури та містобудування ОДА за рахунок державного, обласного та районного бюджетів, в т. ч.:

1. Веселівської сільської лікарської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (з житлом для лікаря);

2. Лиманської сільської лікарської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини (з житлом для лікаря);

3. Чмирівської сільської лікарської амбулаторії загальної практики - сімейної медицини.

Вже розроблена проєктна документація і проведені тендерні процедури по будівництву амбулаторій загальної практики сімейної медицини в с. ПідгорівкаСтаробільського району.

Впроваджувався проект «Реконструкція самопливного каналізаційного колектору L = 2700м по вулицям Південна, Луганська, Мала Садова, Коцюбинського, Садова, Буткова, Зарічна до КНС № 1 в м. Старобільськ Луганської області– на суму 22400,1 тис.грн коштів обласного бюджету. Проект триває у 2021 році.

7)На капітальні видатки по іншим коштам спеціального фонду районного бюджету Старобільського району за 1 півріччя 2020 року виділено на освіту – 6398,46 тис. грн., освоєно- 3786,91 тис. грн.у т. ч.:

- 1818,1 тис. грн. на проєкт «Реконструкція навчальних                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          корпусів Старобільської гімназії по вул. Володарського, 25, м. Старобільськ, Луганської області» (коригування)», а саме 100,0 тис. грн.-на коригування прєкту (кошти освоєні); 1718,0 тис. грн-на співфінансування;

- 371,100 тис. грн.-на переобладнання топочної,встановлення дистанційного вузла оліку газу (для КДНЗ №4 «Теремок»-261,100 тис. грн., освоєно-240,820 тис. грн.;  для ЗОШ ст1 №1 -110,000 тис. грн., освоєно-110,000 тис.грн.);

- 1432,1 тис. грн.-на розроблення проєкту та виконання робіт по об’єкту: «Капітальний ремонт фасаду Старобільського районного будинку творчості дітей та юнацтва по вул. Чернишевського,26, м. Старобільськ Луганської області», освоєно-1224,7 тис. грн. (у т.ч. 5,97 тис. грн-розробка ПКД, експертиза та 1218,76 тис. грн-роботи);

- 65,693 тис. грн.-на авторський нагляд по проєктам, які реалізуються в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, а саме: на проєкт «Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи I ступеню №1 по кв. Ватутіна, 63, м. Старобільськ Луганської області»-3,240 тис. грн.; на проєкт «Капітальний ремонт Лиманської загальноосвітньої школи I-IIIступенів по вул. Піщана 1, с. Лиман Старобільського району, Луганської області»-31,263 тис. грн.; на проєкт «Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи II-III ступенів №4 Старобільської райради у кв. Ватутіна, 53а, м. Старобільськ, Луганської області»-31,190 тис. грн.;

- 22,915 тис. грн.- на конвертацію валюти (Положеннями Договору банківського рахунка від 31 грудня 2015 року №13010-05/179/389, укладеного між Міністерством фінансів України та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України», встановлено, що тариф за надання послуг з продажу валюти складає 0,1% від суми, що одержана від продажу іноземної валюти), а саме: для проєкта: «Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи II-III ступенів №4 Старобільської районної ради у кварталі Ватутіна, 53а,  м. Старобільськ, Луганської області» - 5,304 тис. грн. (освоєно-2,316 тис. грн); для проєкта: «Реконструкція Старобільської загальноосвітньої школи I ступеню №1 по кварталу Ватутіна, 63, м. Старобільськ Луганської області» - 9,257 тис. грн.; для проєкта: «Капітальний ремонт Лиманської загальноосвітньої школи I-III ступенів по вул. Піщана 1, с. Лиман Старобільського району, Луганської обасті» - 8,354 тис. грн.;

- 968,280 тис. грн.-для ЗДО, освоєно -701,705 тис. грн. (придбання засобів пожежогасіння, розробка проєктів та обробка горищ, блискозахистбудівль садків, навчання відповідальних з пожежної безпеки, рушники, миючі засоби, медикаменти по covid-19, на розробку проєкту та обладнання приміщення будівлі системою протипожежного захисту);

- 230,000 тис. грн-для ЗНЗ (розробка проєкту та обладнання приміщення будівлі школи системою протипожежного захисту СЗОШ I-IIIст. №3); освоєно-63,509 тис. грн.

- 390,000 тис. грн.-на розробку ПКД, встановлення дистанційного вузла обліку газу по об’єктам: «Реконструкція комерційного вузла обліку природного газу в Старобільській ЗОШ І ст. № 2 по вул. Трудова, 27 м. Старобільськ» - 135,000 грн.(освоєно-126,820 тис. грн.); «Реконструкція комерційного вузла обліку природного газу в Старобільській ЗОШ І-ІІ ст. №1 по вул. Андрющенка, 116 м. Старобільськ» - 125,000 грн.(освоєно-125,000 тис. грн.); «Реконструкція комерційного вузла обліку природного газу в Старобільському міжшкільному ресурсному центрі по вул. Гаршина, 27 м. Старобільськ» - 130,000 грн.(освоєно-130,000 тис.грн.);

- 40,2 тис.грн.-на співфінансування для придбання харчоблоків на ОНЗ «Половинкинської ЗОШ I-IIIступенів», ЗОШ  ст.I №1, ЗОШ II-IIIст. №4, на Лиманську ЗОШ I-IIIст; освоєно-39,266 тис. грн.;

- 25,05 тис. грн. – співфінансування на закупівлю засобів навчання та обладнання (крім комп’ютерного) для учнів початкових класів, що навчаються зановими методиками відповідно до Концепції «Нова Українська школа»; освоєно-24,937 тис. грн.;

- 232,6 тис. грн.-співфінансування на закупівлю сучасних меблів для початкових класів нової української школи; освоєно- 211,258 тис. грн.;

- 29,110 тис. грн.-співфінансування на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів; освоєно-28,760 тис. грн.;

- 19,425 тис. грн.-співфінансування на закупівлю обладнання, інвентарю для фізкультурно-спортивних приміщень, засобів навчання, у т. ч. навчально-методичної та навчальної літератури, зошитів з друкованою основою для закладів ЗСО, що беруть участь у експерименті з реалізації Державного стандарту початкової освіти; освоєно-18,416 тис. грн.;

- 491,0 тис. грн.- додатково виділено на  придбання мультимедійного обладнання; освоєно-427,452 тис. грн.;

- 248,000 тис. грн.- додатково виділено на фабрику друку; освоєно-197,007 тис. грн.;

- 9,0 тис. грн.-для ДНЗ №11 «Сонячний» на придбання електричної плити, освоєно-9,0 тис. грн.;

- 5,970тис.грн-на донарахування по заробітній платі для ІРЦ, освоєно-5,970 тис. грн.

Протягом 2020 року в районі продовжувалася активна співпраця з міжнародними програмами та фондами, як структурними підрозділами райдержадміністрації, органами місцевого самоврядування, так і ГО району.

Грантові пропозиції фондів та міжнародних організацій постійно розміщувались на веб-сторінці Старобільської РДА та Фейсбуці.

 

На реалізацію цієї Програми в 2020 році заплановано та затверджено кошторисом з урахуванням змін 47 тис 265 грн, фактично профінансовано і витрачено 35 тис 840 грн.

А саме:

Промоція територій є активним інструментом перетворень, підвищення статусу і престижу району, а як наслідок і її інвестиційної привабливості.

Під час проведення презентації Стратегії розвитку Старобільського району в рамках створення Концепції розбудови та відновлення Луганської області для представників громадськості та бізнесу Старобільського, Сватівського, Біловодського та Білокуракинського районів було забезпечено учасників роздатковим матеріалом у кількості 40 наборів (блокнот, ручка) на суму 3 тис грн.

Під час проведення 23 грудня 2020 року презентації Інвестиційного паспорту Старобільського району в рамках реалізації іміджевої стратегії району за участю органів місцевого самоврядування, громадськості та бізнесу Старобільського району було придбано роздатковий матеріал (папір, блокноти, ручки, текстові маркери та пластикові планшетки) на суму 4 тис 690 грн.

Було виготовленно брендову сувенірну продукцію з логотипами Старобільського району у кількості 200 одиниць (теки, ручки, блокноти, календарі настільні та календарі кишенькові) на суму 28 тис 150 грн. Дана продукція буде розповсюджена серед учасників та делегацій з різних регіонів.

Завдяки реалізації Програми досягнуто таких результатів:

забезпечено позитивний імідж регіону;

за результатами моніторингу соціально-економічного розвитку райдержадміністрацій і виконкомів міських рад міст обласного значення (за 4 квартал 2020 року) Старобільський район зайняв1 підсумкове рейтингове місце серед районів області (12 районів);

станом на 01.01.2021 року в районі створено 355 нових робочих місць, проте ліквідовано 155 робочих місць, таким чином є з зростання позитивного сальдо в цьому питані.