Прес-центр3 лютого 2022, 14:02

Пам'ятні та знаменні дати в історії Старобільська. Лютий місяць.

лютий 1918 – виходить перший номер Старобільської газети, яка багатьом відома, як «Вісник Старобільщини» або «Під прапором Леніна», «Ленінський заклик».

Перша газета, видана в Старобільську, мала назву «Старобільське життя» і вийшла в 1912 році. Проте, у 1915 році її перестали друкувати і лише у травні 1917 відновили видавництво газети. Редактором був Л. Бадюль. Друкувалася газета у друкарні Л. Башлай (яка перебувала у власному будинку, по вулиці Комерційна, зараз це будівля бару «Хуторок»). Це була земська та кооперативна газета. Матеріали випускалися українською та російською мовами.

1 лютого 1925 року у м. Старобільськ відбулося відкриття новообладнаної потужної електростанції з двома підстанціями. На відкритті станції були присутні селяни найближчих сіл. Станції надано назву Старобільської електростанції імені тов. Чубаря.

4 лютого 1857 року народився Приходьков Георгій Павлович (4 лютого 1857 – 14 червня1908). Працював лікарем у Старобільському повіті, був завідувачем Старобільської повітової земської лікарні та ініціатором будівництва нової лікарні. Відкриття лікарні відбулося в 1908 р.

За пропозицією земської управи в 1909 році, на згадку померлого лікаря Приходькова,було вирішено назвати його ім'ям хірургічний барак лікарні, встановивши на ньому його портрет. Вдові ж і дітям, на додаток до пенсії, отримуваної від губернського земства 1 700 рублів, було призначено пенсію і від земства 800 рублів. Так, пам'ять та діяльність відомого лікаря та громадського діяча були оцінені вдячним земством.

Колишнє хірургічне відділення, де робили операцію Нестору Махну (зараз дитяче відділення) багато десятиліть "у народі" називали як "відділення Приходькова".

У 1909 році, у новооблаштованій лікарні заснована посада спеціаліста хірурга з окладом у 2000 рублів, на посаду запрошено лікаря Бурлакова Михайла Германовича, який після смерті Приходькова став завідувачем лікарні.

5 лютого (за старим стилем 23 січня) 1886 року освятили домову церкву святого і благовірного князя Олександра Невського при Олександрівській чоловічій гімназії (нині будівля Старобільського ліцею №1)

14 лютого (1 лютого за ст. стилем) 1857 рік – народився Василь Андрійович Шафрановський (1857-1926), земський лікар – окуліст, засновник Старобільської земської очної лікарні. З огляду на особливі досягнення В.А. Шафрановскогоу галузі медицини,йому першому в Старобільську було присвоєно звання Герой праці.

14 лютого (2 лютого за старим стилем) НародивсяВсеволод Михайлович Гаршин–письменник, поет, художній критик.

23 лютого 1943 р. у Старобільську, в кінотеатрі ім. Чкалова (колишній Торговий дім Руднєва) державна заслужена академічна капела УРСР "Думка" вперше виконала пісню "Ой, Дніпро". У першоджерелі звучить так: "Концерт давала капела "Думка". Вперше на звільненій українській землі було виконано твір Георгія Майбороди "Ой Дніпро, Дніпро".

23 лютого 1897 року – день народження Старобільської громадської бібліотеки.

Поява цього закладу багато в чому завдячує Зінаїді Кожуховій. Саме їй належала ідея про заснування у м. Старобільськ відділення харківського комітету грамотності.Завдякидіяльності цього комітетуу м. Старобільськ було відкрито безплатну народну бібліотеку. Бібліотека, влаштована у приміщенні, наданому комітету безоплатно священиком о. Михайлом Гогіним, розпочала свою діяльніть 23 лютого 1897 р. За свою старанну та корисну діяльність 6 грудня 1899 року Зінаїді Кожухової було вручено золоту, на Аннінській стрічці, медаль з написом «за старанність».

(Автор Лук’яненко Олександр, проєкт: «Старобільск – музей під відкритим небом».)