Прес-центр3 лютого 2022, 11:02

Оприлюднена Основна державна топографічна карта України масштабу 1:50 000

Міністерством аграрної політики та продовольства України, в рамках реалізації проекту з Картографічною службою Королівства Норвегія «Карти для сприяння належному управлінню землями в Україні», спільно з  Держгеокадастром України, протягом 2018–2021 років було створено (оновлено) цифрову топографічну карту масштабу 1:50 000 та створено базу топографічних даних на територію всієї України.

27 січня 2022 року Держгеокадастр України, разом із державними підприємствами «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії» та «Українське державне аерогеодезичне підприємство», презентували під час онлайн-конференції, проведеної для органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Основну державну топографічну карту масштабу 1:50 000 на територію України.

Директор з питань міжнародних послуг Картографічної служби Королівства Норвегія Ганс Крістіан Мунте Каас відзначив професійний підхід українських партнерів та зауважив важливість розвитку цифрових ініціатив та доступності геопросторових даних в Україні.

Надання доступу користувачам та використання ними Основної державної топографічної карти забезпечить єдину картографічну основу для держателів геопросторових даних на центральному та місцевому рівні (органи місцевого самоврядування). Це дозволить уникнути несумісності картографічної основи та сприятиме створенню наборів геопросторових даних та їх інтеграції в національну інфраструктуру геопросторових даних. 

Доступ користувачів до створеної Основної державної топографічної карти масштабу 1:50 000 забезпечено на геопорталі пілотного проекту національної інфраструктури геопросторових даних (nsdi.gov.ua) за посиланням:   https://nsdi.gov.ua/map50k

 Крім цього, у майбутньому Держгеокадастром передбачається організація топографічного моніторингу зазначеної карти, що дасть можливість використовувати її як надійне, офіційне, державне джерело топографічних даних для всієї території України, у тому числі для територіальних громад.