Прес-центр23 лютого 2018, 19:02

Офіційна позиція райдержадміністрації щодо Позашкільного центру Будинку творчості дітей та юнацтва

У лютому 2015 року у м. Старобільськ була зареєстрована Громадська організація «Центр спільного розвитку «Дієва громада», яка звернулася до Старобільської райдержадміністрації з проханням щодо сприяння в оренді приміщення для здійснення своєї діяльності. Саме за клопотанням Старобільської РДА у лютому 2017 року, відділ освіти уклав договір з громадською організацією «Центр спільного розвитку «Дієва громада» на оренду двох кімнат на І поверсі Позашкільного центру Будинку творчості дітей та юнацтва. Всі заходи та проекти ГО «Центр спільного розвитку «Дієва громада» підтримувались керівництвом району, для їх реалізації залучалися відділ культури, сім’ї, молоді та спорту, освіти, в тому числі й Будинок творчості, бібліотеки, музей, районне відділення товариства Червоного Хреста та інші, без допомоги яких ці заходи не проходили б на такому рівні. 
Але починаючи з листопада 2017 року голова ГО «Центр спільного розвитку «Дієвої громада» розпочала ціленаправлену роботу по відчуженню приміщення Позашкільного центру у відділу освіти та передачі його на баланс у власне користування, мотивуючи свої дії тим, що будівля стоїть напів зруйнована та не має опалення. Наразі керівництво Дієвої громади вже зверталося до депутатів районної ради, громадської організації, засобів масової інформації з метою всебічної підтримки своїх намірів.
Керівництво Старобільської РДА, відділу освіти, Будинку творчості дітей та юнацтва спрямовують багато зусиль для того, щоб обидва приміщення Будинку творчості дітей та юнацтва були відремонтовані для дітей, зробити всі умови для отримання ними сучасної позашкільної освіти. 
Що стосується системи опалення Позашкільного центру Будинку творчості дітей та юнацтва та причин її пошкодження, то за інформацією наданою спеціалістами проблеми в системі опалення виникли через протіканнях труб в деяких місцях. У з в’язку з цим було злито воду з системи. 
Наразі у відділу освіти Старобільської РДА наявна проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт будівлі Позашкільного центру, так як приміщення потребує значних ремонтних робіт. У зв’язку з вищезазначеним, система опалення буде введена в експлуатацію лише після капітального ремонту приміщення  та повного його використання вихованцями, педагогами Будинку творчості дітей та юнацтва.
Додатково зазначаємо, що при укладанні договору оренди між відділом освіти Старобільської РДА та Громадською організацією «Центр спільного розвитку «Дієва громада» було вказано про проблеми з опаленням. 
На сьогоднішній день позашкільна освіта відіграє важливу роль у вихованні та формуванні подальшого становлення особистості дитини, професійних інтересів школярів. Вона є самостійним  видом освітньої діяльності і розглядається як одна з головних ланок в системі безперервної освіти. Старобільський районний Будинок творчості дітей та юнацтва Старобільської районної ради Луганської області – найпопулярніший у районі позашкільний заклад, який розкриває та підтримує здібності вихованців, є партнером закладів загальної середньої освіти у вирішенні питань організації позашкільного життя учнів, створює умови для їхнього  професійного самовизначення, допомагає  дитині знайти себе. У 2017 році Старобільський районний Будинок творчості дітей та юнацтва внесено до переліку найбільших позашкільних навчальних закладів державної та комунальної форм власності системи Міністерства освіти і науки України. 
Захищаючи права всіх дітей Старобільського району, в тому числі  вихованців Будинку творчості вважаємо, що передача приміщення Позашкільного центру  громадській організації «Центр спільного розвитку «Дієва громада»  є неприпустимою, адже воно  тривалий час перебуває у користуванні вихованців Будинку творчості дітей та юнацтва, дітей  та освітян Старобільщини, більше того це суперечить вимогам абзацу третього частини другої статті 9 Закону України «Про позашкільну освіту», згідно з якою державна політика  у сфері позашкільної освіти спрямована на збереження та розвиток мережі державних та комунальних закладів позашкільної освіти без права їх перепрофілювання, перепідпорядкування, злиття, передачі приміщень, обладнання, техніки в оренду.  Брак коштів у місцевому бюджеті для ремонту позашкільного центру не є підставою для відчуження приміщення у дітей та передачі його в управління громадській організації, які б добрі наміри вона не мала.