Прес-центр21 жовтня 2021, 13:10

НСЗУ: допомога від органів місцевого самоврядування становить близько 14% від доходів медустанов

Збільшення бюджету Програми медичних гарантій не завжди означає краще лікування. Якісна меддопомога залежить від управлінських якостей керівників лікарень та органів місцевого самоврядування. Про це повідомила заступниця Голови Національної служби здоров’я України Тетяна Бойко під час брифінгу.

 

Фінансування медзакладів відбувається відповідно до договору з НСЗУ, а понад 66% коштів надходить за Програмою медичних гарантій (ПМГ). Бойко пояснила, що обов’язком органів місцевого самоврядування є утримання медичних закладів, оплата комунальних послуг, підтримка матеріальної бази.

 

В Україні в середньому допомога від органів місцевого самоврядування становить близько 14% від доходів медустанов. За словами заступниці Голови НСЗУ, є власники медзакладів, які не оплачують комунальні послуги у 101 лікарні.

 

«Натомість ми бачимо, що підтримка з боку органів місцевого самоврядування є дуже неоднорідною. В середньому по Україні допомога від місцевих органів влади становить 14% від усіх доходів медзакладів. Найвищий відсоток у Полтавській області – 28%. Найнижчий у Чернівецькій – шість відсотків та Херсонській області – сім відсотків. Згідно зі звітами, які нам щокварталу подають медзаклади, ми бачимо, що є власники медзакладів, які не оплачують своїм лікарням комунальні послуги. А це є вимога закону. Таких закладів в Україні аж 101», – резюмувала Тетяна Бойко.

 

Джерело: https://www.vz.kiev.ua/v-nszu-zayavyly-pro-nedostatnyu-pidtrymku-likaren...