Прес-центр16 червня 2020, 12:06

Нові можливості реалізації виборчих прав громадян

З 1 липня 2020 року набирають чинності постанови Центральної виборчої комісії  №88 від 18.05.2020 р.”Про Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України “Про Державний реєстр виборців” та №103 від 11.06.2020 р. “Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання”.

Відповідно до цих постанов громадяни матимуть можливість змінити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем проживання, а не за місцем реєстрації. Це стосується зокрема внутрішньопереміщених осіб, трудових мігрантів та інших мобільних категорій громадян всередині країни, а також виборців, які не мають зареєстрованого місця проживання. Процедура зміни виборчої адреси вносить до Державного реєстру виборців (далі - Реєстру) постійні зміни.

Якщо виборець проживає і планує надалі  жити в населеному пункті не за місцем своєї реєстрації або взагалі не має реєстрації, то зможе пройти цю процедуру, звернувшись до відділу ведення Державного реєстру виборців із мотивованою заявою у міжвиборчий період до п’ятого дня з початку виборчого процесу (для місцевих виборів 2020 року — з 1 липня 2020 року до 9 вересня 2020 року включно). Заява є обгрунтованою, якщо до неї додано копію одного з документів, що підтверджують фактичне проживання виборця за вказаною ним адресою.

Увага! З такою заявою виборець може повторно звернутися не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Реєстру відповідного запису або останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Телефон для довідок: (06461) 2-21-36, відділ ведення Державного реєстру виборців Старобільської райдержадміністрації.