Прес-центр29 вересня 2020, 15:09

Нематеріальна культурна спадщина Старобільщини

Дуже важливою частиною спадщини, крім пам’яток, творів мистецтва та колекцій цінних експонатів, є також традиції, живі прояви нематеріальні культури, які успадковані від предків і передаються майбутнім поколінням.

      Минулого тижня працівники культури взяли участь в  онлайн-воркшопах «Культурна спадщина. Збереження та популяризація в умовах об’єднаних територіальних громад (ОТГ)». Метою проєкту є сприяння посиленню інституційної спроможності мережі відділів культури  у сфері культурної спадщини, підвищення обізнаності про важливість культурної спадщини.

       Нематеріальна культурна спадщина відіграє надзвичайно важливу роль у формуванні ідентичності окремої соціальної групи і особистості. Існування нематеріальної спадщини в її великому багатстві є необхідною умовою для збереження культурного розмаїття в умовах зростаючої глобалізації. Значення нематеріальної культурної спадщини було визнане ЮНЕСКО, яка в 2003 році ухвалила Конвенцію про охорону цієї спадщини.       

        Наразі ведеться популяризація та розвиток хореографічної традиції народного ансамблю танцю Старобільського районного Будинку  культури ім.Т.Г.Шевченка, яка увійшла до місцевого переліку НКС, також продовжується активний пошук та виявлення нових елементів культурної спадщини нашого краю.