Прес-центр2 червня 2017, 09:06

Нарада з керівниками та агрономами сільськогосподарських підприємств району

     31.05.2017 року в залі засідань Старобільської районної державної адміністрації була проведена нарада з керівниками та агрономами сільськогосподарських підприємств району на тему «Стан підготовки сільськогосподарських підприємств району до проведення збиральних робіт та забезпечення пожежної безпеки в період збирання врожаю та заготівлі грубих кормів 2017 року».

     Нарада була проведена під головуванням голови Старобільської райдержадміністрації Гаркавого А.І., в якій взяли участь Григоренко О.О. - заступник голови райдержадміністрації, Рудаков В.С. - начальник  управління агропромислового розвитку райдержадміністрації, Ніколенко В.М. - начальник Старобільського міськрайонного відділу ГУ ДСНС у Луганській області, Грибинюк П.Г. - головний державний інспектор відділу нагляду в АПК, СКС на транспорті і у зв’язку, Проказа О.В. -  начальник відділу профілактики виробничого травматизму відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Старобільському районі, Довгановська О.С. – головний спеціаліст відділу карантину рослин управління фітобезпеки ГУ Держпродспоживслужби, Самчелькина І.В. – агроном-інспектор ДП «Державний інститут сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції», спеціалісти управління агропромислового розвитку та інші.      

     У виступі начальник управління АПР Старобільської РДА Рудаков В.С. повідомив про те, що у поточному році їм належить зібрати  врожай  зернових культур на площі 33116 га. 

     Погодні умови цьогорічної зими були сприятливі для збереження озимих культур.   До збирання на зерно маємо 22 270 га озимих культур, що складає 67,2 %  від усієї  прогнозної площі збирання зернових культур, в т.ч. озимої пшениці – 21540 га, озимого ячменю – 489 га та жита – 241 га.

     Ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 10846 га, в т.ч. яра пшениця – 110 га, ячмінь – 3150 га, овес – 347 га, горох – 365 га, гречка – 257 га, сорго – 117 га та кукурудза – 6500 га.

     У цьому році вся площа посіву озимих культур підживлена мінеральними добривами, в більшості господарств посіви озимих та ярих колосових культур обробленні гербіцидами і фунгіцидами  (38,7тис. га), організовано ведеться боротьба з клопом  черепашкою інсектицидами (16,3 тис. га).

     На полях  району  буде працювати 128 зернозбиральних  комбайнів, навантаження на один комбайн складатиме 260 га.

     З початку року сільгосппідприємства району придбали сільськогосподарської техніки на загальну суму 39,0 млн. грн., в т. ч. 5 комбайнів на суму 17,2 млн. грн., 12 тракторів на суму 8,5 млн. грн. та іншої с/г техніки на суму 13,3 млн. грн.

    Не менш важливим є питання перевірки та підготовки до роботи зерноочисних машин та сушарок, всього токового обладнання. Також необхідно звернути увагу на підготовку складських приміщень  для зберігання зерна.

    Для проведення комплексу збиральних робіт необхідно 1258 тон дизельного палива, 75 тон масла, 315 тон бензину. На сьогоднішній день сільськогосподарські господарства забезпечені на 75 %.

    Особливу увагу агрономічних служб господарств необхідно звернути на своєчасне збирання насіннєвих посівів озимих, ярих зернових та зернобобових культур, на очистку та зберігання насіннєвого матеріалу.

    Керівникам сільськогосподарських підприємств потрібно більш уважніше віднестися до насінництва, закупити базове (елітне) насіння і закласти свої насіннєві ділянки та провести сортооновлення на більш високопродуктивні сорти.

    Найважливішим завданням керівників та інженерних служб господарств залишається забезпечення надійності охорони праці та проведення профілактичних заходів. Керівники господарств несуть відповідальність за найцінніше – життя і здоров’я людей, які будуть задіяні при збиранні урожаю. У разі допущення травматизму всі майбутні високі врожаї та досягнення не матимуть значення.

    Головне завдання для нас – своєчасно завершити підготовку до проведення збиральних робіт, забезпечити пожежну безпеку та недопущення виробничого травматизму в період збирання врожаю, організовано і з мінімальними втратами зібрати весь вирощений врожай та належним чином подбати про його належне зберігання та використання.