Прес-центр28 травня 2019, 14:05

Надання допомоги по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду

Старобільське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області (далі – Старобільське відділення) інформує, що розмір допомоги по вагітності та пологах за січень-квітень 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року збільшився на 12,97 % та склав 195,6 гривні. Загалом за чотири місяці 2019 року Старобільським відділенням було профінансовано допомогу по вагітності та пологах 84 застрахованим особам на суму 1,647 тис. гривень. Збільшення середнього розміру допомоги пов’язано із загальним зростанням фонду оплати праці по країні, у тому числі зростанням мінімальної заробітної плати.

Сума виплат допомоги по вагітності та пологах не залежить від тривалості страхового стажу та надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Сума допомоги по вагітності та пологах обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. При обчисленні середньої заробітної плати (доходу) для забезпечення допомогою по вагітності та пологах враховуються всі види заробітної плати (доходу) в межах граничної суми місячної заробітної плати (доходу), на яку нараховуються страхові внески на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку).

Право на отримання матеріального забезпечення має кожна застрахована особа у разі настання страхового випадку в період роботи. Застрахованою є особа, що сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ, тобто кожна працевлаштована особа або фізична особа-підприємець.

Для отримання допомоги по вагітності та пологах необхідно надати роботодавцю листок непрацездатності не пізніше 12 календарних місяців з дня закінчення відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами. У разі роботи за сумісництвом надається копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Комісія (уповноважений) із соціального страхування, що створюється на кожному підприємстві, в установі чи організації будь-якої форми власності, приймає рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах.

Для надання матеріального забезпечення застрахованій особі на підставі здійснених розрахунків роботодавцем заповнюється заява-розрахунок за встановленою формою і передається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України за місцем обліку страхувальника. Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України затверджено постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12 «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України».

За більш детальною інформацією прохання звертатися до Старобільського відділення за адресами: м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 2-45-80 або смт Новопсков, вул. Магістральна, 68, тел.: (06463) 2-19-68.