Прес-центр25 лютого 2019, 09:02

Набрали чинності нові Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці

З 15 січня 2019 року набрали чинності Мінімальні вимоги безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці, затверджені наказом Мінсоцполітики від 29.11.2018 № 1804 (далі – наказ № 1804).

Ці вимоги поширюються на суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які у своїй діяльності використовують засоби індивідуального захисту (далі – ЗІЗ). Тобто всі роботодавці, в тому числі фізичні особи-підприємці, мають обов'язково їх застосовувати.

Основні вимоги:

• Забезпечити безпеку та захист здоров'я працівників. Для цього роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) ЗІЗ.

 • ЗІЗ мають відповідати вимогам Технічного регламенту засобів індивідуального захисту щодо безпеки та стандартам стосовно конструкції і виготовлення.

Під час вибору ЗІЗ необхідно передбачати такі умови:

ЗІЗ має відповідати ступеню існуючих ризиків для життя та здоров'я працівників та не призводити до будь-якого підвищення рівня цього ризику;
відповідати існуючим на робочому місці умовам;
підходити користувачеві після необхідного регулювання.

• Видача працівникам і повернення таких ЗІЗ має обліковуватися в особистій картці обліку спеціального одягу, спеціального взуття та інших ЗІЗ, форма цієї картки наведена у додатку 1 затвердженого Наказу № 1804.

• Вибір ЗІЗ за характером виконуваних робіт роботодавець має здійснювати з урахуванням класифікації ЗІЗ відповідно до чинних в Україні національних стандартів.

Для полегшення вибору роботодавець може користуватись:

орієнтовним переліком небезпек, за яких використовуються додаткові ЗІЗ, що наведений у додатку 2 до цих Мінімальних вимог;
орієнтовним переліком робіт, які вимагають застосування відповідних ЗІЗ, що наведені у додатку 3 до цих Мінімальних вимог.

За результатами проведених заходів складають таблицю врахування ризиків для обґрунтування вибору та використання ЗІЗ за формою згідно з додатком 4 до Мінімальних вимог.

Роботодавець зобов'язаний забезпечити відповідно до інструкції з експлуатації періодичне випробовування та перевірку придатності ЗІЗ, а також своєчасну заміну їх компонентів, вузлів або інших частин, якщо їх захисні властивості погіршились або якщо вони певний час не використовувались. Після перевірки на ЗІЗ слід поставити відмітку (клеймо, штамп) про термін наступного випробування.

Згідно із ст. 8 Закону України «Про охорону праці» на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також на роботах, пов’язаними із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту. Норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту встановлюють для роботодавця обов’язковий мінімум безплатної видачі ЗІЗ.

Порушення Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров'я при використанні працівниками ЗІЗ є порушенням законодавства про охорону праці. Тобто невиконання вимог нового порядку видачі спецодягу призведе до штрафів при перевірках Держпраці з питань охорони праці. Максимальний розмір штрафу відповідно до ст. 43 Закону України «Про охорону праці» не може перевищувати 5 % від середньомісячного фонду заробітної плати за попередній рік.

За більш детальною інформацією прохання звертатися до Старобільського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Луганській області за адресою: м. Старобільськ, вул. Миру, 5, тел.: (06461) 2-28-02.