Прес-центр15 травня 2020, 08:05

Луганщина своєчасно впровадила запобіжні заходи, лікарі спрацювали на високому рівні, – медики США під час телемосту щодо протидії COVID-19

Вдалу роботу обласної влади та медичних закладів Луганщини визнали на міжнародному рівні під час телемосту з відомими лікарями-епідеміологами зі Сполучених Штатів Америки.

Звертаючись до учасників, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай, зокрема, зауважив:
«На щастя, на Луганщині сьогодні епідситуація по коронавірусу контрольована. Вже понад тиждень у нас люди тільки одужують. Завдяки тому, що міграція населення на початку пандемії була, в основному, внутрішня, а карантинні заходи дуже жорсткими, ми уникли масового зараження. Однак розуміємо, що нас може очікувати друга хвиля хвороби. Тому спілкування з фахівцями, які мають досвід в умовах масштабного інфікування, для нас є важливим».

Як повідомив колегам заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов, за весь час в області на COVID-19 захворіло 42 особи. З них 17 вже повністю одужали. Жодна людина не загинула.

Із числа захворілих 54,8 % – жінки, 45,2 % – чоловіки. За віком: до 17 років захворіло 3 особи, 18-29 – 6 осіб, 30-49 – 16 осіб, 50-69 – 14 осіб, 70 і старше – 3 особи.

Це значно менше, ніж в інших областях України та багатьох країнах.
Середній строк лікування складає 24 дні.

Професор медицини, заступник директора Національних лабораторій з дослідження нових інфекційних захворювань при Бостонському університеті Джеральд Kеуш та доктор медицини, професор глобального охорони здоров'я і медицини в Школі громадської охорони здоров'я і медичної школи при Бостонському університеті Девідсон Хемер, перш за все, розповіли про запобіжні заходи, впроваджені в США, організаційні питання закладів охорони здоров’я, проблеми, які виникли на початку пандемії, методику лікування.

Під час телемосту також порушувались питання стосовно лікування від COVID-19 вагітних, ефективності експрес-тестів, строків розробки вакцини, тощо.

«Луганщина своєчасно впровадила запобіжні заходи, лікарі спрацювали на високому рівні. Це дозволило запобігти значному розповсюдженню коронавірусу», – акцентували американські колеги.

У спілкуванні взяли участь директори опорних лікарень, визначених медичними базами для лікування хворих на коронавірус, лікарі-інфекціоністи, представники та експерти Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

В організації телемосту облдержадміністрація висловлює подяку Центру гуманітарного діалогу та голові Луганського земляцтва в Києві Вадиму Горану.