Прес-центр26 квітня 2017, 14:04

«Луганщина: краєзнавчі розвідки»

    У ЛНУ відбулася науково-практична конференція «Луганщина: краєзнавчі розвідки».

    У сучасних реаліях виховний і об’єднуючий потенціал історії Батьківщини та рідного краю стає особливо вагомим, відіграючи важливу роль у примноженні та урізноманітненні функцій краєзнавства. Науковці нашого університету є членами багатьох наукових товариств, серед яких Національна спілка краєзнавців України – добровільне об’єднання професійних дослідників і літописців рідного краю.

    Завдяки зусиллям членів спілки, за роки вимушеної евакуації відновлено традиційні конференції, які щороку проходили до початку військових подій. Участь у науковому заході взяли освітяни з різних регіонів України, а також студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Свої роботи надіслали науковці з Києва, Кам’янець-Подільська та різних районів Луганської області.

    Науково-практична конференція розпочалася з вітання від Голови Луганської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Віталія Семеновича Курила. Він привітав усіх присутніх та зазначив, що робота з дослідження історії рідного краю є цікавою та потребує зусиль.

    До привітань долучилися й директор Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Горького І.П. Рибянцева та вчитель історії та правознавства Старобільської ЗОШ І-ІІ ступенів № 1 Д.В. Лук’яненко. Освітяни підкреслили важливу роль конференції та краєзнавчої роботи для розвитку регіону та осмислення сучасних подій.

 

    На заході були присутні й учні шкіл Старобільщини, які були нагороджені почесними грамотами за любов до рідного краю та небайдужість до історії малої Батьківщини.

    Доповіді учасників були присвячені різним актуальним темам, зокрема:

  • розвитку технічних ВНЗ Донбасу в середині 1950-х – середині 1980-х рр.;
  • значенню педагогічних династій в освітньо-виховному процесі та формуванні громадянської позиції молоді;
  • діяльності Луганського паровозобудівного заводу та його засновника;
  • меценатській діяльності у Старобільську в середині ХІХ – початку ХХ століття.

    Особливо актуальними та обговорюваними стали доповіді Голови Луганської обласної організації Національної спілки краєзнавців України. В.С. Курила на тему «Основні етапи історії Луганщини» та вчителя історії та правознавства Старобільської ЗОШ І-ІІ ступенів № 1 Д.В. Лук’яненка. Науковці розповіли про основні історичні події розвитку нашого рідного краю, видатних постатей Старобільщини та розвиток регіону за часів незалежності України.

        Після перерви свої виступи представили студенти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, які, за підтримки наукових керівників, відповідально поставилися до роботи та власних досліджень. Молодь розповіла про становище селянства Старобільщини та Біловодщини у період колективізації, діяльність Нестора Махно, подвиг Василя Дерев’янка, історію селища Троїцьке. Студенти дослідили поетичні доробки Ганни Гайворонської, Івана Дзюби та Івана Савича.

    Науково-практична конференція активізувала краєзнавчий рух, кожен з учасників здобув нові знання про історію Луганщини, її видатних діячів. Напружена робота триває, за підсумками наукового заходу буде видано збірник, до якого увійдуть дослідження та роботи освітян.