Прес-центр14 cічня 2020, 13:01

Культурні події та досягнення 2019 року

Рік був насиченим для всіх закладів культури, в яких працюють люди за покликом душі, самовіддано і натхненно. Вони показують гарні результати своєї роботи.
Старобільський район має широку мережу закладів культури – 23 заклади клубного типу, 23 бібліотеки та 2 школи естетичного виховання.
Протягом року працівниками клубних закладів було проведено понад 1000 культурно-масових заходів - це і фестивалі, і конкурси, і концерти, урочистості до державних та професійних свят. На території району творчо працюють та беруть участь у виставках понад 100 майстрів, з них троє носять високе звання «народний художник Луганщини», «народний майстер Луганщини».
У 2019 році почесне звання «народний» підтвердили вісім самодіяльних колективів Старобільського району, всього «народних» колективів на Старобільщині 11. Діють 133 аматорських формування, утворено нові творчі колективи, в яких займаються понад 1400 учасників. Працівники культури постійно відкривають нові імена й таланти.
За звітній рік проведено інвентаризацію закладів культури нашого району, здійснено моделювання та мапування оптимальної мережі об’єктів надання публічних сервісів і послуг.
У березні, зберігаючи традиції, Старобільщина святкувала «Гостинну Масляну. Свято Колодія» за підтримки Міністерства культури України. До нас завітали заслужена артистка України Анжеліка Рудницька, народний артист України Володимир Талашко, гурт OT VINTA та інші.
Художні колективи району відкрили обласний огляд-конкурс майстрів мистецтв та аматорів народної творчості Луганської області «Луганщина – світанок України» і за результатами отримали почесне I місце у фестивалі.
Яскравими подіями літа стали масове гуляння «В ніч на Івана Купала» та зустріч з музикантами й співаками з різних куточків України в рамках проєкту «Музика й діалог», який реалізовувала українсько-білоруська ініціативнагрупа.
Восени пройшло щорічне мистецько-туристичне свято «Осінь у Старгороді» за мотивами творів І. Ільфа та Є. Петрова, який привертає увагу до Старобільська як до туристично цікавого міста зі своєю неповторною історією та традиціями. Персонажі Остап та Елочка з "12 стільців" у виконанні акторів народного самодіяльного театру мініатюр «Шукачі» РБК ім. Т. Г. Шевченка представляли Луганщину на 26-у Міжнародному туристичному салоні «Україна UITM 2019», який проходив у м. Київ. А також творчі люди нашого краю долучилися до проєкту культурних обмінів між Львівською та Луганською областями «Рушник єднання».
З нагоди ювілейної дати від дня народження українського поета, лауреата Державної премії ім. Т.Г. Шевченка та нашого земляка Івана Світличного відчинив двері відновлений "Історико-меморіальний музей села Половинкине". .
Активно велась і ведеться робота у напрямку виявлення елементів нематеріальної культурної спадщини району. Елемент «Хореографічна традиція Старобільщини» запропоновано для включення в обласний реєстр елементів нематеріальної культурної спадщини.
За звітний рік у бібліотеках району проведено понад 1000 різноманітних тематичних заходів, обслуговано 18693 читача. Книжковий фонд поповнено на 5900 примірників. Дуже цікаві книги отримали бібліотеки сіл: Титарівка, Лиман, Байдівка, Шульгинка від Фундації Дарини Жолдак.
У 2019 році центральна районна бібліотека стала переможцем обласного конкурсу «Кращий бренд бібліотеки».
В установах естетичного виховання району: Старобільській дитячій школі мистецтв, Шульгинській дитячій школі мистецтв проходили академічні концерти, відкриті та контрольні уроки. Учні школи представляли район на різноманітних обласних заходах та конкурсах. Продовжує мистецьку діяльність дитячий пересувний музичний театр "Mobile music theatre". В рамках інноваційного проєкту для театру придбано апаратуру та цифрове піаніно.
Невпізнанно поновлено дах Шульгинського сільського Будинку культури, проведено капітальний ремонт завдяки наданій субвенції від сільської ради на суму 640 тис. грн.
Хворостянівський сільський клуб одержав перемогу в обласному конкурсі проєктів місцевого розвитку з капітального ремонту спортивної зали та системи електропостачання на загальну суму 218,5 тис. грн. (кошти надані: 50% обл., 44% с/р, 6% громада).
Проведені поточні ремонти:
Світлівського сільського Будинку культури - на суму 70 тис. грн.,
Новоборівського сільського клубу – 193,9 тис. грн.,
Малохатського сільського Будинку культури – 5,4 тис. грн.
Поповнено матеріально-технічну базу закладів культури і мистецтв району. За кошти місцевого бюджету були придбані: сценічні костюми, музична апаратура, оргтехніка, література, меблі та музичні інструменти на загальну суму 542,1 тис. грн.