Прес-центр19 березня 2021, 10:03

Доступні кредити 5-7-9%

Постановою від 24.01.2020 р. № 28 уряд затвердив Порядок надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікро- та малого підприємництва. Він визначає умови, критерії та механізм надання фінансової державної підтримки суб'єктам мікропідприємництва та малого підприємництва, зокрема й кредитів під ставки 5-7-9%.

Так, від старту програми банки-учасники видали 10 369 кредитів на загальну суму 25,5 млрд грн. З них 13,3 млрд грн – рефінансування попередньо отриманих позик, 4,5 млрд грн підприємці отримали на капітальні інвестиції та 7,7 млрд грн в якості антикризових кредитів на поповнення оборотних коштів під 0%.

Найактивнішими учасниками програми є представники сільського господарства (54%), торгівлі та виробництва (19%) та промислової переробки (15%).

За останній тиждень банки-учасники програми “Доступні кредити 5-7-9%” підписали 360 договорів договори на суму 1 422 млн грн. Зокрема, 985 млн грн від загальної суми укладених за останній тиждень угод складають антикризові кредити  на поповнення оборотних коштів під 0%. 339 млн грн - це видані уповноваженими банками угоди з рефінансування попередньо виданих кредитів, а сума інвестиційних кредитів склала 98 млн грн. 

Кредит може отримати як діючий, так і новостворений бізнес (стартап), якщо вони ведуть діяльність на території України та зареєстровані відповідно до чинного законодавства. Діючий бізнес має вести прибуткову діяльність понад 12 місяців. Річний дохід за останній звітний рік має становити до 100 млн. грн. (у разі рефінансування заборгованості за кредитами, наданими банком/іншими банківськими установами, – до екв.10 млн. євро). Строк діяльності новоствореного бізнесу як суб’єкта господарювання має перевищувати 6 місяців.

Фінансова державна підтримка надається з метою:

  • розвитку підприємництва, зокрема сприяння розвитку суб’єктів підприємництва, збільшення обсягів виробництва, експорту, імпортозаміщення, високотехнологічного виробництва, енергоефективності, впровадження інновацій, а також сприяння створенню нових робочих місць та підприємств, поверненню трудових мігрантів до України;
  • запобігання виникненню та поширенню, локалізації та ліквідації спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а також для запобігання та подолання їх наслідків;
  • рефінансування існуючої заборгованості в банках України за кредитами суб’єктів підприємництва.

Більш детальну інформацію щодо отримання фінансової державної підтримки суб'єктам мікро- та малого підприємництва можна за посиланням https://5-7-9.gov.ua/